Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Σύντομα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για Αδειοδότηση και Αποθήκευση - Σφιχτές οι προθεσμίες αξιολόγησης

Σκρέκας: Σύντομα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για Αδειοδότηση και Αποθήκευση - Σφιχτές οι προθεσμίες αξιολόγησης
Στόχος να μην λιμνάζουν αιτήσεις που δεν μετατρέπονται σε έργα δεσμεύοντας παράλληλα ολόκληρες περιοχές

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την αποθήκευση ενέργειας και στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που είχε με μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας πως στις προτεραιότητές του είναι και η αξιοποίηση του βιομεθανίου για την οποία θα μεριμνήσει, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα του νομικού πλαισίου.
Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις στελεχών εταιριών από τον τομέα του βιοαερίου που έθεσαν τον προβληματισμό τους για την μη είσοδο του βιομεθανίου στην αγορά λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου, αλλά και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών για την εγκατάσταση νέων έργων.

Σφιχτές προθεσμίες

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για το δεύτερο κύμα επιτάχυνσης της αδειοδότησης των ΑΠΕ, όπως φαίνεται, πολύ σύντομα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, αφού προηγουμένως εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων προθεσμίες, εντός των οποίων οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την εξέταση των φακέλων για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης, όπως επίσης και προθεσμίες για να ζητήσουν συμπληρωτικά στοιχεία ή διευκρινίσεις. Την ίδια ώρα όμως, προθεσμίες προβλέπονται και για τους επενδυτές, οι οποίοι θα βγαίνουν εκτός διαδικασίας αδειοδότησης σε περίπτωση καθυστερήσεων. Στόχος είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις, όπου υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και να μην λιμνάζουν αιτήσεις που δεν μετατρέπονται σε έργα δεσμεύοντας παράλληλα ολόκληρες περιοχές.

Τα αιτήματα για τα φωτοβολταϊκά

Εξάλλου στο πλαίσιο του διαλόγου με τον κ, Σκρέκα, στελέχη εταιρειών από τον χώρο των φωτοβολταϊκών έθεσαν, μεταξύ άλλων, προτάσεις βελτίωσης σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης των όρων σύνδεσης των σχεδιαζόμενων επενδύσεων, την ανάγκη να υποβάλλεται περιβαλλοντική μελέτη από τα ομαδοποιημένα έργα καθώς και την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων του ενός συστημάτων ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πάνελ, ώστε να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός, να υποχωρήσουν οι τιμές και να περιοριστούν τα υψηλά κόστη για τις εταιρείες, που αρχικώς δεν είχαν προϋπολογίσει.

Τα αιολικά

Από τον χώρο της αιολικής ενέργειας, εκπρόσωποί της έθεσαν θέματα σχετικά με το πλαίσιο αποθήκευσης ενέργειας, το νομικό καθεστώς των υπεράκτιων πάρκων, τη σταθερότητα των επενδύσεων, το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ και τα προβλήματα με την αποδοχή των έργων ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες.
Στελέχη εταιρειών από τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, έθεσαν το ζήτημα των αυξήσεων στις επιδοτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ» και την ανάγκη αλλαγής του ελληνικού νομικού πλαισίου προσαρμογής των τεχνικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, έγιναν αναφορές και στην ηλεκτροκίνηση και την εξοικονόμηση ενέργειας από εκπροσώπους φορέων των εν λόγω τομέων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης