Περιβάλλον

Η κατάργηση του άνθρακα στο στόχαστρο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα - «Στα 100 τρισ. δολ το κόστος της επιτυχίας»

Η κατάργηση του άνθρακα στο στόχαστρο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα - «Στα 100 τρισ. δολ το κόστος της επιτυχίας»
Οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας

Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη σήμερα (4/11) θα στραφούν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομίας απέναντι στα ορυκτά καύσιμα, με μια σειρά από νέες δεσμεύσεις που στοχεύουν στον περιορισμό της παραγωγής και χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας που επιστήμονες και παγκόσμιοι ηγέτες λένε ότι χρειάζονται γρήγορα, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι δεσμεύσεις

Μεταξύ των ανακοινώσεων, η Πολωνία, το Βιετνάμ, η Χιλή και άλλες χώρες αναμένεται να δεσμευτούν να καταργήσουν σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και να σταματήσουν την κατασκευή νέων σταθμών, σε μια συμφωνία που οι Βρετανοί οικοδεσπότες της Συνόδου Κορυφής της COP26 δήλωσαν ότι θα δεσμεύσει 190 έθνη και οργανισμούς.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η συμφωνία θα περιλάμβανε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Τουρκία, οι οποίες έχουν προγραμματίσει πολλές νέες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας από άνθρακα. Τον Σεπτέμβριο, η Κίνα δήλωσε ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί εργοστάσια άνθρακα στο εξωτερικό, αν και η δέσμευση δεν κάλυπτε εγχώρια έργα.

Οι βασικοί στόχοι της Συνόδου

Βασικός στόχος των συνομιλιών COP26 είναι να εξασφαλιστούν εθνικές υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κυρίως από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι οποίες επαρκούν για να διατηρήσουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Το πώς θα εκπληρωθούν αυτές οι δεσμεύσεις, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, είναι ακόμη υπό επεξεργασία.Στην παρούσα φάση, ο άνθρακας αντιπροσωπεύει το 37% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και το καύσιμο κυριαρχεί στην παραγωγή ενέργειας σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Πολωνία και η Ινδία.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το κλίμα Mark Carney είπε ότι η επίτευξη των διεθνών στόχων για το κλίμα μπορεί να κοστίσει περίπου 100 τρισεκατομμύρια δολάρια τις επόμενες τρεις δεκαετίες και κάλεσε τη χρηματοοικονομική βιομηχανία να συγκεντρώσει ιδιωτικά χρήματα για να συμπληρώσει αυτό που μπορούν να κάνουν τα κράτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης