Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Ρωσίας τίναξαν αρχικά τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Ρωσίας τίναξαν αρχικά τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Περιορίζεται η άνοδος στα 76 ευρώ/MWh στο TTF + 3,5% μετά τα 81 ευρώ αρχικά - Στα 76,5 ευρώ τα προθεσμιακά Ιανουαρίου 2022

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Yamal-Europe» από τη Ρωσία, μέσω Πολωνίας, προς τη Γερμανία σταμάτησαν ξανά το Σάββατο (6/11), μετά από μια προηγούμενη, προσωρινή διακοπή του περασμένου Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο γερμανικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών Gascade.

Τα futures αναφοράς που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία αυξήθηκαν αρχικά έως και 9,7%, καθώς οι παραγγελίες φυσικού αερίου μέσω ενός βασικού ρωσικού αγωγού σηματοδότησε ότι οι αποστολές θα παραμείνουν πολύ κάτω από το κανονικό τη Δευτέρα. 

Σημειώνεται ότι ο διακρατικός αγωγός φυσικού αερίου Yamal-Europe διέρχεται από τέσσερις χώρες, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Γερμανία. Η δυναμικότητά του φθάνει τα 32,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Οι παραγγελίες

Οι γερμανικές παραγγελίες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe για παράδοση στον σταθμό συμπίεσης Mallnow σήμερα (8/11) εξακολουθούσαν να είναι ένα κλάσμα των κανονικών επιπέδων.

Το Σαββατοκύριακο, η Gazprom δεν έκλεισε κανένα χώρο στα σημεία εισόδου Sudzha και Sokhranovka στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.Επίσης, δεν έγινε κράτηση επιπλέον χωρητικότητας ούτε για το σταθμό Mallnow στη Γερμανία.Έτσι, η Ευρώπη ξεκίνησε την περίοδο θέρμανσης με τα χαμηλότερα αποθέματα σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι αγορές περίμεναν περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι δεν θα είναι αρκετό για να καλυφθεί η ζήτηση εάν ο χειμώνας είναι βαρύς.

Απόσταση στις υποσχέσεις

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα, το φυσικό αέριο έρεε ανατολικά από τη Γερμανία προς την Πολωνία νωρίς το πρωί, αντίστροφα από την κανονική κατεύθυνση.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμου της Ευρώπης είχε υποσχεθεί να στείλει περισσότερο αέριο στην περιοχή από τη Δευτέρα, με τον Putin να δίνει εντολή στην Gazprom να γεμίσει τις ευρωπαϊκές αποθήκες της μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας αποθήκευσης της Ρωσίας. Αντίθετα, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου είπε ότι δεν θα πουλήσει καύσιμο στην πλατφόρμα πωλήσεών του αυτή την εβδομάδα και επίσης δεν είχε δεσμευτεί επιπλέον χωρητικότητα για αποστολή περισσότερων προμηθειών στην Ευρώπη τη Δευτέρα στις δημοπρασίες του Σαββατοκύριακου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης