Ενέργεια

Τι λένε οι προειδοποιήσεις των Προμηθευτών προς τους καταναλωτές για τις επικείμενες αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα

Τι λένε οι προειδοποιήσεις των Προμηθευτών προς τους καταναλωτές για τις επικείμενες αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα
Oι εκτιμήσεις θέλουν την αποκλιμάκωση των τιμών να ξεκινά μετά την άνοιξη του 2022
Σχετικά Άρθρα

Με επιστολές οι προμηθευτές προειδοποιούν τους καταναλωτές για τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια  και απαριθμούν τις αιτίες που οδηγούν ετις υψηλότερες τιμές.

Σήμερα το πρωί εξάλλου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας γνωστοποίησε τα νέα έκτακτα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Ειδικότερα, τα νέα μέτρα θα ισχύσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Τι αναφέρουν τα ενημερωτικά φυλλάδια που διανέμονται με τους λογαρισμούς:

Οι βασικές αιτίες του φαινομένου

Αδυναμία κάλυψης της ζήτησης

Μετά την επιστροφή στην κανονικότητα και την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, η ζήτηση και η παραγωγή σταδιακά αυξάνονται. Όμως, η ζήτηση ανεβαίνει με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την προσφορά των προϊόντων. Οι βιομηχανίες και οι μεταφορές αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση και απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.

Η αστοχία στο φυσικό αέριο

Στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κυρίως από το φυσικό αέριο. Οι ποσότητες του καυσίμου φτάνουν στις χώρες με αγωγούς από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν ή και σε υγροποιημένη μορφή με δεξαμενόπλοια. Γεωπολιτικοί λόγοι, η απουσία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη χώρα μας, αλλά και η αστοχία ευρωπαϊκών χωρών να προβλέψουν την αυξημένη ζήτηση προκάλεσαν πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Τετραπλασιασμός των τιμών των δικαιωμάτων CO2

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζονται από το κόστος των ρύπων που εκλύονται για την παραγωγή της. Οι βιομηχανίες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν σε δημοπρασίες δικαιώματα ρύπων για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται. Οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 έχουν σε ένα χρόνο τριπλασιαστεί.

H «συνδρομή» της κλιματικής αλλαγής

Μια σειρά δύσκολων περιβαλλοντικών φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο με πλημμύρες, βροχές, τυφώνες και καλοκαιρινές ξηρασίες επιβάρυναν την ήδη προβληματική ενεργειακή συγκυρία

Η έλλειψη συντονισμένης «πράσινης» στρατηγικής

Είναι γεγονός ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη προετοιμασία, με αποτέλεσμα η ενεργειακή κρίση να εντείνεται στα σημερινά επίπεδα.

Η επόμενη μέρα

Γίνεται σαφές ότι αυτό το φαινόμενο είναι ένας φαύλος κύκλος. Το αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης πληρώνουν όλοι οι Προμηθευτές ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε και του ηλεκτρικού ρεύματος τριπλασιάστηκε. Συνέπεια όλου αυτού είναι οι σημερινοί αυξημένοι λογαριασμοί ενέργειας.

Αν και όλοι οι άνθρωποι της αγοράς προσδοκούν σε αποκλιμάκωση της κρίσης τους επόμενους μήνες, δύσκολα θα αποφευχθούν τα έξοδα για τους καταναλωτές αλλά και οι τρομακτικές διευκολύνσεις των εναλλακτικών παρόχων ενέργειας, εν μέσω της πρωτοφανούς και εξαιρετικά περίεργης ενεργειακής συγκυρίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης