Ενέργεια

Νέο επεισόδιο στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης με τον «ρόλο» της Λευκορωσίας - Η δραματική απειλή

Νέο επεισόδιο στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης με τον «ρόλο» της Λευκορωσίας - Η δραματική απειλή
Σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη (11/11) τόνισε ότι η χώρα θα μπορούσε να διακόψει τις παραδόσεις κατά μήκος του αγωγού Yamal-Europe από τη Ρωσία

Nέα απρόσμενη εξέλιξη προστίθεται στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στην Ευρώπη με το φυσικο αέριο και την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με το CNBC, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko απειλεί ότι θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου εάν του επιβληθούν νέες κυρώσεις από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι προκάλεσε τεχνητή μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της χώρας του με την Πολωνία.

Ειδικότερα, σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη (11/11) τόνισε ότι η χώρα θα μπορούσε να διακόψει τις παραδόσεις κατά μήκος του αγωγού Yamal-Europe από τη Ρωσία, αυξάνοντας περαιτέρω πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες καθώς η ήπειρος εξακολουθεί να πλήττεται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση.

Τα λόγια του στο υπουργικό

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα», είπε ο ισχυρός ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, φέρεται να είπε στους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου.

«Και τι γίνεται αν τους κόψουμε τη διέλευση φυσικού αερίου; Θα συνιστούσα λοιπόν στην ηγεσία της Πολωνίας, της Λιθουανίας και άλλων ανεγκέφαλων να σκεφτούν πριν μιλήσουν».

Δύσκολη η υποχώρηση των κρατών-μελών της ΕΕ

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν ότι ο Lukashenko διευκόλυνε τη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων προς την Ευρώπη μέσω του Μινσκ ως εκδίκηση για τις προηγούμενες κυρώσεις που του επέβαλε η Ένωση. Η Belavia, η λευκορωσική κρατική αερογραμμή έχει διαψεύσει την οποιαδήποτε εμπλοκή της στη μεταφορά ευάλωτων ανθρώπων στα σύνορα με την ΕΕ.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν ότι η προσέλευση μεταναστών μέσω του Μινσκ δεν έχει μειωθεί, ενώ καθημερινά περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στα σύνορα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης