Ενέργεια

Bloomberg: Στο προσκήνιο η χρήση της πυρηνικής σύντηξης για χάρη της καθαρής ενέργειας

Bloomberg: Στο προσκήνιο η χρήση της πυρηνικής σύντηξης για χάρη της καθαρής ενέργειας
Πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις προσπαθούν να σχεδιάσουν αντιδραστήρες χαμηλού προϋπολογισμού σε μια προσπάθεια να καταστεί η  σύντηξη - και μαζί της, η δυνατότητα για απεριόριστη καθαρή ενέργεια - πραγματικότητα

Η start-up εταιρεία Helion ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συγκέντρωσε 500 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, που μπορούν να κάνουν την πυρηνική σύντηξη βιώσιμη πρακτικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά. Αν και σύμφωνα με το Bloomberg, είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, είναι δύσκολο να πέσουν έξω τόσες εκτιμήσεις.

Η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας χωρίς άνθρακα εγείρει ένα σπάνια συζητούμενο ερώτημα: Πόσο θα άλλαζε τον κόσμο εάν οι φθηνές και καθαρές πηγές ενέργειας ήταν πραγματικά άφθονες; Ίσως η πυρηνική σύντηξη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πετάξει ένα αεροπλάνο, αλλά ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή σχετικά καθαρού καυσίμου υδρογόνου, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να αναπτυχθεί με τρόπους που η σύντηξη δεν θα μπορούσε. Θα συνέβαινε μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία τελικά θα φέρει φθηνή, καθαρή ενέργεια σε ολόκληρη την οικονομία.

Παράλληλα, ένα δεύτερο σημαντικό αποτέλεσμα είναι ότι οι χώρες με καλό σχεδιασμό υποδομών θα αποκομίσουν σημαντικό σχετικό κέρδος. Η αφαλάτωση του νερού θα γινόταν φθηνή και εύκολη, επιτρέποντας τη μεταμόρφωση και τη διαμόρφωση πολλών τοπίων.

Οι χαμένοι

Σημειώνεται ότι κράτη που είναι πλούσια σε ορυκτά καύσιμα, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα ήταν οι χαμένοι της υπόθεσης. Μακροπρόθεσμα, πολλά έθνη που παράγουν εμπορεύματα θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς χώρες όπως η Κίνα μπορεί να είναι πιο εύκολο να καλλιεργήσουν περισσότερους σπόρους σόγιας και να σταματήσουν να αγοράζουν από τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Είναι γεγονός ότι πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις προσπαθούν να σχεδιάσουν αντιδραστήρες χαμηλού προϋπολογισμού σε μια προσπάθεια να καταστεί η  σύντηξη - και μαζί της, η δυνατότητα για απεριόριστη καθαρή ενέργεια - πραγματικότητα.

Τέλος, με τις συνέπειες της πλανητικής υπερθέρμανσης να αυξάνονται και τις δυτικές κυβερνήσεις να εντάσσουν στην ατζέντα τους προγράμματα εξάλειψης της χρήσης άνθρακα έως το 2030, η σύντηξη φαντάζει ως η ιδανική μελλοντική τεχνολογία για τη θραύση της εξάρτησης από τις επικίνδυνες, ρυπογόνες πηγές στις οποίες βασίστηκε η ανθρωπότητα από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης