Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Nέο τέλος προστίθεται στην Αγορά Εξισορρόπησης από το 2022 - Η ΡΑΕ ενέκρινε τον επιμερισμό του εσόδου

Nέο τέλος προστίθεται στην Αγορά Εξισορρόπησης από το 2022 - Η ΡΑΕ ενέκρινε τον επιμερισμό του εσόδου
Ο ΑΔΜΗΕ εισηγήθηκε το Τέλος Αγοράς Εξισορρόπησης να αποτελείται από δύο συνιστώσες

Από την αρχή του 2022 θα ισχύσει το νέο τέλος της Αγοράς Εξισορρόπησης, η υιοθέτηση του οποίου εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και εντάσσεται στον τροποποιημένο Κανονισμό της Αγοράς Εξισορρόπησης, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και μετά από διπλή δημόσια διαβούλευση με τους συμμετέχοντες καθώς ζητήθηκε από τον Διαχειριστή, να παρουσίασε εναλλακτικά σενάρια ως προς το συγκεκριμένο τέλος.
Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ εισπράττει από τους συμμετέχοντες στην Αγορά Εξισορρόπησης τέλη για την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο λειτουργίας των Αγορών που διαχειρίζεται, τα οποία τελούν υπό την έγκριση της ΡΑΕ.
Αξίζει να αναφερθεί εδώ το ότι νέο τέλος θα προστεθεί στο γενικότερο κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης, η οποία στο πλαίσιο της γενικότερης αναταραχής που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού τις τελευταίες εβδομάδες, κινείται σε μάλλον υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα 15-21 Νοεμβρίου διαμορφώθηκε για το σύνολο των υπηρεσιών στα 16,88 ευρώ/MWh, αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 8-14 Νοεμβρίου που ήταν στα 14,08 ευρώ/MWh. Το pick του τελευταίου διαστήματος σημειώθηκε την εβδομάδα 11-17 Οκτωβρίου που το κόστος του συνόλου των υπηρεσιών εξισορρόπησης είχε διαμορφωθεί στα 20,04 ευρώ/MWh.

Ο ΑΔΜΗΕ εισηγήθηκε το Τέλος Αγοράς Εξισορρόπησης να αποτελείται από δύο συνιστώσες οι οποίες υπολογίζονται ανά μήνα και ανά Συμμετέχοντα:
α) Τη Συνιστώσα Ενέργειας, η οποία επιμερίζεται στους Συμμετέχοντες αναλογικά με βάση τη μετρούμενη μηνιαία ποσότητα παραγόμενης και απορροφόμενης ενέργειας, και
β) Τη Συνιστώσα Αποκλίσεων, η οποία επιμερίζεται στα Συμβαλλόμενα Μέρη με Ευθύνη Εξισορρόπησης με βάση τη μηνιαία ποσότητα ενέργειας Αποκλίσεων, και στους Παρόχους Υπηρεσιών Εξισορρόπησης με βάση τη μηνιαία ποσότητα παρεχόμενης Ενέργειας Εξισορρόπησης και Ενέργειας για σκοπούς εκτός της Εξισορρόπησης.

Οι προτάσεις του ΑΔΜΗΕ για μικρότερες δυνατές αναπροσαρμογές

Επιπρόσθετα, βάσει της εισήγησης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., το Απαιτούμενο Έσοδο επιμερίζεται αρχικά ισόποσα στις δύο συνιστώσες, έτσι ώστε να προσφέρει κίνητρο στους συμμετέχοντες για τη μείωση των αποκλίσεων που εκκαθαρίζονται στην Αγορά Εξισορρόπησης, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους μικρότερους συμμετέχοντες από δυσανάλογες επιβαρύνσεις, και αναλογικά ανά μήνα και ανά συμμετέχοντα με βάση τα πραγματικά δεδομένα της Αγοράς.

Συγκεκριμένα, υπολογίζονται κάθε μήνα και διακριτά για κάθε συμμετέχοντα, η Συνιστώσα Ενέργειας και η Συνιστώσα Αποκλίσεων του προηγούμενου μήνα με βάση τα απολογιστικά στοιχεία της παραχθείσας και απορροφηθείσας ενέργειας, καθώς και της Ενέργειας Εξισορρόπησης, της Ενέργειας για σκοπούς εκτός της Εξισορρόπησης και της ενέργειας Αποκλίσεων.
Σύμφωνα με την ΑΔΜΗΕ Α.Ε., η εφαρμογή της εν λόγω Μεθοδολογίας, η οποία χρησιμοποιεί απολογιστικά στοιχεία, οδηγεί στις μικρότερες δυνατές αναπροσαρμογές του Απαιτούμενου Εσόδου (υπερανάκτηση/υποανάκτηση), ωστόσο δεν είναι γνωστή εκ των προτέρων με ακρίβεια η μηνιαία χρέωση για τους συμμετέχοντες.

Τέλος, ο Διαχειριστής περιγράφει μια εναλλακτική μέθοδο επιμερισμού του Απαιτούμενου Εσόδου βάσει ενιαίας μοναδιαίας χρέωσης για το σύνολο των συμμετεχόντων. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στον επιμερισμό του Απαιτούμενου Εσόδου με βάση προϋπολογιστικά στοιχεία της παραχθείσας και απορροφηθείσας ενέργειας καθώς και της Ενέργειας Εξισορρόπησης, της Ενέργειας για σκοπούς εκτός της Εξισορρόπησης και της Ενέργειας Αποκλίσεων και όχι με βάση τα απολογιστικά στοιχεία, σύμφωνα με την κύρια εισήγηση του Διαχειριστή.
Ο Διαχειριστής, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των ποσοτήτων ενέργειας Αποκλίσεων και Ενέργειας Εξισορρόπησης ενέχουν μεγαλύτερο σφάλμα έναντι των εκτιμήσεων της παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας, και προκειμένου να μειωθεί η διακύμανση του Απαιτούμενου Εσόδου από έτος σε έτος (λόγω υποανάκτησης/υπερανάκτησης), προτείνει τα ακόλουθα ποσοστά μερισμού ανά συνιστώσα χρέωσης: 20% Συνιστώσα Αποκλίσεων και 80% Συνιστώσα Ενέργειας.

80% η Συνιστώσα Ενέργειας και στο 20% η Συνιστώσα Αποκλίσεων

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΡΑΕ υιοθέτησε την εναλλακτική πρότασης της ΑΔΜΗΕ, περί σταθερών κατ’ έτος μοναδιαίων χρεώσεων (σε €/MWh) για τη Συνιστώσα Ενέργειας και τη Συνιστώσα Αποκλίσεων ώστε να είναι κατά το δυνατόν προβλέψιμο για τους Συμμετέχοντες το τελικό κόστος του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης.
Αποφάσισε επίσης τον Επιμερισμό του Απαιτούμενου Εσόδου για τη λειτουργία των Αγορών κατά ογδόντα τοις εκατό (80%) στη Συνιστώσα Ενέργειας και κατά είκοσι τοις εκατό (20%) στη Συνιστώσα Αποκλίσεων τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα δύο (2) ετών.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η ΡΑΕ η επιβολή διακριτού Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης συνάδει με την βασική αρχή του να ανακτάται το σχετικό κόστος από τους Συμμετέχοντες στην Αγορά αυτή, και όχι μέσω των τελών που εφαρμόζονται στους καταναλωτές και αφορούν τη ρυθμιζόμενη δραστηριότητα της μεταφοράς. Επιπλέον, η ανάκτηση του Απαιτούμενου Εσόδου κατά ογδόντα τοις εκατό (80%) από τη Συνιστώσα ενέργειας και κατά είκοσι τοις εκατό (20%) από τη Συνιστώσα αποκλίσεων μέσω επιβολής μοναδιαίας χρέωσης, καθιστά σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμο το εν λόγω τέλος για τους Συμμετέχοντες, ενώ ταυτόχρονα δίνεται κίνητρο μείωσης των αποκλίσεων.

Η ΡΑΕ κρίνει καταλληλότερο το συμψηφισμό των αποκλίσεων ανά δραστηριότητα συμμετέχοντα, καθώς συμβάλει έτσι περαιτέρω στην ενίσχυση του κινήτρου απομείωσης των αποκλίσεων στην Αγορά Εξισορρόπησης, έναντι του πλήρη συμψηφισμού των αποκλίσεων ανά συμμετέχοντα που εισηγήθηκε ο Διαχειριστής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης