Περιβάλλον

Harvard BSC - Σ.Ζαββός: Ο Κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση για την Κλιματική κρίση με Timmermans, Sachs, Georgieva

Harvard BSC - Σ.Ζαββός: Ο Κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση για την Κλιματική κρίση με Timmermans, Sachs, Georgieva
Ο Κ. Μητσοτάκης στην δημόσια συζήτηση του Σ. Ζαββού για την Κλιματική αλλαγή και κρίση με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνει το Harvard Business School Club of Greece,με θέμα: Κλιματική Αλλαγή - Μια υπαρκτή κρίση και τη συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως η Kristalina Georgieva του ΔΝΤ, ο Frans Timmermans της Κομισιόν και ο Jeffrey D. Sachs από πλευράς ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε το  Διοικητικό Συμβούλιο του The Harvard Business School Club of Greece :

Υπάρχει μια παγκόσμια συνειδητοποίηση ότι αυτή είναι η κρίσιμη δεκαετία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με μετασχηματιστικές ενέργειες.
Ανεξέλεγκτα, η κλιματική αλλαγή θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα όπως ξηρασίες, λιμοί, πλημμύρες, κύματα καύσωνα, κατάρρευση οικοσυστημάτων και μαζικές μετατοπίσεις.
Αντιμετωπίζοντας αυτές τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μας στον πλανήτη, ο κόσμος έθεσε ως στόχο να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη εντός 1,5 C από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Το τεχνολογικό μονοπάτι είναι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος έως το 2050, μετατοπίζοντας από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χρησιμοποιώντας την πράσινη ενέργεια για την παραγωγή ενέργειας, τις δημόσιες και ιδιωτικές μεταφορές, τα κτίρια, τη βιομηχανία και τη γεωργία.
Η αποκατάσταση της υποβαθμισμένης γης και η εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών είναι βασικά στοιχεία για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Οι τεχνολογικές καινοτομίες είναι απαραίτητες για να γίνουν όλες αυτές οι προσαρμογές.
Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και ευρέως διαδεδομένες.
Οι τεχνολογίες που αλλάζουν τα παιχνίδια, όπως το πράσινο υδρογόνο και τα προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, πρέπει να κλιμακωθούν εκτός από τον μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό.
Απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, αλλά η αδράνεια είναι πολύ πιο δαπανηρή.
Οι κυβερνήσεις καλούνται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για το κλίμα σε μαζική κλίμακα, να εφαρμόσουν τις απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις και πολιτικές, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και τις συναφείς ευκαιρίες για την οικοδόμηση μιας νέας οικονομίας.
Αυτές οι Κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν το δύσκολο έργο της απόκτησης δημόσιας υποστήριξης για τις δαπανηρές πολιτικές και προγράμματα που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας.
Zavos_Harvard_Clima.jpg
Από τη θετική πλευρά, η πλειοψηφία σε πολλές χώρες θεωρεί την κλιματική αλλαγή τη μεγαλύτερη πρόκληση αυτού του αιώνα.
Οι επερχόμενες αλλαγές θα αναστατώσουν ορισμένους και θα ωφελήσουν άλλους δημιουργώντας εντάσεις εντός και μεταξύ των χωρών.
Υπάρχει ανάγκη να παρασχεθεί στοχευμένη υποστήριξη για την άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.
Το ισοζύγιο ισχύος θα μετατοπιστεί από εκείνους που ελέγχουν τα ορυκτά καύσιμα σε εκείνους που κυριαρχούν στις πράσινες τεχνολογίες, μια αλλαγή με σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Η ΕΕ πρωτοπορεί με σημαντικές δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο το 55% έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας -καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι μια τεράστια και περίπλοκη συλλογή πολιτικών για την επίτευξη αυτών των στόχων ενώ αυξάνεται την οικονομία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρηματοδοτείται από το ένα τρίτο των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ Next Generation.
Στη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα, οι δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από ηλιακό και πράσινο υδρογόνο είναι τεράστιες, καθιερώνοντας νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Απαιτείται μια Παγκόσμια Πράσινη Συμφωνία με τη συνεργασία όλων των χωρών, τα κύρια εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν τους κανόνες για μια παγκόσμια αγορά άνθρακα, τη μορφή αναφοράς των εκπομπών των χωρών, το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που σχετίζεται με το κλίμα από τις πλούσιες χώρες στις αναπτυσσόμενες.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα - οι μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο - έκαναν μια σπάνια κοινή δήλωση πριν από λίγες ημέρες, για να συνεργαστούν για την κλιματική αλλαγή.
Μια ταχεία μετάβαση σε έναν κόσμο καθαρής ενέργειας θα προστάτευε τον πλανήτη μας και θα μας έβαζε σε μια πορεία βιώσιμης ευημερίας και πολιτικής σταθερότητας.
Το πάνελ μας, που αποτελείται από διακεκριμένους κορυφαίους πολιτικούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, θα ασχοληθεί με μερικά από τα πιο απαιτητικά θέματα αυτής της μοναδικής κλιματικής κρίσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του HBS Club θα ήθελε λοιπόν να σας προσκαλέσει να συμμετάσχετε σε μια συζήτηση με τους ακόλουθους διακεκριμένους συμμετέχοντες:

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο Πρωθυπουργός είναι ηγετική φωνή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Kristalina Georgieva - Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ ηγείται των οικονομικών πολιτικών και προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.
Frans Timmermans - Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρωτοστατεί στις πολιτικές και τα προγράμματα για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη.
Jeffrey D. Sachs - Ο Πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι μια παγκόσμια επιρροή στην κλιματική αλλαγή.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Harvard Business School Club of Greece, Στέλιος Ζαββός.
Η διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 από τις 18.00 – 19:00 ώρα Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις σας στο πάνελ μέσω του κουμπιού Q/A.
Μετά την εγγραφή, θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης που θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης