Βιομηχανία

ELVALHALCOR: Πρόσθετα 45 εκατ ευρώ EBITDA φέρνει η ολοκλήρωση του Ελάστρου

ELVALHALCOR: Πρόσθετα 45 εκατ ευρώ EBITDA φέρνει η ολοκλήρωση του Ελάστρου
Η ELVALHALCOR δείχνει μια αξιοσημείωστη ανθεκτικότητα στην περίοδο της κρισης του COVID, καθώς ενισχύει την θέση της στις διεθνείς αγορές και απορροφά το ενεργειακό κόστος
Σχετικά Άρθρα
Τα ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα της ELVALHALCΟR για το 9μηνο του 2021 αποτυπώνουν για πρώτη φορά καθαρά μια οργανική κερδοφορία που δημιουργεί την ισχυρή βάση για μια σημαντική αύξηση της αποτίμησης. Υπήρξαν βέβαια τα έκτακτα κέρδη από την Cenergy, καθώς και οι υπεραξίες από τις αποτιμήσεις των αποθεμάτων, όμως ο ασφαλέστερος δείκτης της ταμειακής και οργανικής ανάπτυξης στα 130,4 εκ. ευρώ τα λεγόμενα α- EBITDA έδειξαν μια άνοδο της τάξης του 25,7%., ενώ ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 2 δισ.

Το κύριο όπλο της βασικής θυγατρικής της BIOXAΛΚΟ, είναι η επερχόμενη αύξηση της δυναμικότητας της παραγωγής σε 510.000 τόνους της επένδυσης του θερμού ελάστρου. Και αυτό γιατί από την στιγμή, που θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το 2023, εκτιμάται ότι θα αποφέρει πρόσθετο EBITDA 45 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση, 300 ευρώ δηλαδή υπολογίζεται ανά τόνο. Με τα τρέχοντα  δεδομένα αυτό μπορεί να οδηγήσει τα συνολικά EBITDA υψηλότερα από τα 250 εκατ ευρώ σε συνολικό επίπεδο.

Παράλληλα η ELVALHALCOR δείχνει μια αξιοσημείωστη ανθεκτικότητα στην περίοδο της κρισης του COVID, καθώς ενισχύει την θέση της στις διεθνείς αγορές και απορροφά το ενεργειακό κόστος, που καταλαμβάνει το 14% του συνόλου για τον όμιλο, με σχετική ευκολία ακόμα και στην τρέχουσα δύσκολη περίοδο.
Όπως δείχνουν τα πράγματα τα ρίσκα που διαφαίνονται, χωρίς να είναι μηδενικά, εκτιμώνται από την δίοικηση σαν ελεγχόμενα με δεδομένο, ότι οι διεθνείς οικονομίες έχουν εισέλθει σε φάση ανάκαμψης και τα προϊόντα της, όπως αυτά που κατευθύνονται στα εξαρτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή των ειδών συσκευασίας ανήκουν στην σύγχρονη και ανερχόμενη γκάμα.

Παράλληλα υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω διεθνή επέκταση του Ομίλου, ο οποίος εκτιμάται ότι με την δυναμική που αποκτά θα πρέπει να περάσει το 1 δισ σε κεφαλαιοποίηση.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι όγκοι πωλήσεων στο εννεάμηνο σημείωσαν αύξηση κατά 17,2%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα έλασης αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων, ενώ για το τρίτο τρίμηνο του 2021 σημείωσαν αύξηση 18,5% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2020.

Aναλυτικά τα αποτελέσματα

Ο συνδυασμός του ανοδικού όγκου πωλήσεων και των τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών σε ιστορικά υψηλά στα 2.082,5 εκ. ευρώ για το 9Μ’21, αυξημένο κατά 38,8% από τα 1.500,4 εκ. ευρώ του 9Μ’20.

Η αύξηση των όγκων πωλήσεων και η θετική επίδραση των αυξημένων αναλώσεων σκραπ αναχαίτισαν τις αρνητικές επιδράσεις από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Στο περιβάλλον αυτό, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 175,7 εκ. ευρώ έναντι 90,9 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Στον αντίποδα, οι αυξημένες τιμές των μετάλλων αύξησαν το κεφαλαίο κίνησης του Ομίλου, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά 107 εκ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της 31.12.2020, με την αρνητική επίδραση του τελευταίου να προκαλεί αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, με το Καθαρό Xρηματοοικονομικό αποτέλεσμα να ανέρχεται σε 22,1 εκ. ευρώ για το εννεάμηνο έναντι 18,7 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, παρά το σταδιακά μειούμενο κόστος δανεισμού που επιτυγχάνει ο Όμιλος.
Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 117,9 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της θετικής επίδρασης αποτίμησης 22 εκ. ευρώ των μετοχών της Cenergy Holdings που λογιστικοποιήθηκε στο πρώτο εξάμηνο ’21) έναντι κερδών 25,0 εκ. ευρώ του 9Μ’20, με τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να ανέρχονται σε 115,4 εκ. ευρώ για το 9Μ’21 ή 0,3075 ευρώ ανά μετοχή από 24,1 εκ. ευρώ για το 9Μ’20 ή 0,0642 ευρώ ανά μετοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης