Ενέργεια

Koινό σχέδιο για προμήθεια φυσικού αερίου και διαμόρφωση τιμής ρεύματος από 4+ Ελλάδα

Koινό σχέδιο για προμήθεια φυσικού αερίου και διαμόρφωση τιμής ρεύματος από 4+ Ελλάδα
Ποιά είναι η συμμαχία των 5 και ποιές μεταρρυθμίσεις προτείνονται στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική
Σχετικά Άρθρα
Κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της  ενεργειακής κρίσης κατεβάζουν 5 χώρες σήμερα 2/12 στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, η Ελλάδα μαζί με Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ρουμανία. Το έναυσμα έδωσε χθες με tweet η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας Barbara Pompili, που περιελάμβανε τις παραπάνω χώρες, ενόψει της σημερινής 2/12 συνάντησης.

Το σχέδιο αυτό θα έχει μεταξύ των βασικών του στόχων την διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής, ως προς την προμήθεια ικανών ποσοτήτων φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, σύμφωνα με ένα πρώτο σχέδιο που έχει κυκλοφορήσει.
Παράλληλα στοχεύει στην χρήση και εκμετάλλευση των αποθηκευτικών χώρων για το LNG και το φυσικό αέριο, μέσα από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την προμήθεια και την πρόσβαση στις αγορές φυσικού αερίου.
 Θα ζητηθεί από την Κομισιόν να εξετάσει έναν Κεντρικό Μηχανισμό για να συμμετέχει ανταγωνιστικά σε δημοπρασίες για εξασφάλιση συμφερόντων συμβολαίων.
Ο Μηχανσιμός θα εγγυάται πρόσθετη ευελιξία, για να βελτιώσει την ασφάλεια στην προμήθεια φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας πρόσθετους όγκους σε ανεκτές και συμφέρουσες τιμές.

Οι καταναλωτές ρεύματος

Θα δοθεί έμφαση σε ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει την σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων στον ηλεκτρισμό, βασισμένα σε μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Αυτά θα έχουν διάρκεια μεγαλύτερη απο 3-4 χρόνια, που στην παρούσα φάση είναι η μεγαλύτερη διάρκεια στην αγορά των futures.
Tέτοια συμβόλαια διάρκειας 5-10 ετών είναι απαραίτητα, για να καλύψουν τις νέες επενδύσεις μηδενικών εκπομπών στις νέες πηγές ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να πληροφορούνται και να προειδοποιούνται για ρίσκα που παίρονουν από τα λεγόμενα δυναμικά συμβόλαια. Χωρίς αυτή την υποχρεωτική μορφή πληροφόρησης, η λιανική αγορά θα αναλαμβάνει ρίσκα στα οποία δεν μπορεί ανταπεξέλθει ή δεν τα γνωρίζει. Παράλληλα για να προφυλαχθούν οι καταναλωτές από τις βραχύβιες διακυμάνσεις θα πρέπει, μεταξύ των προσφορών που λαμβάνουν, να έχουν μια τουλάχιστον που θα τους εξασφαλίζει μια συντηριτική και σταδιακή προμήθεια ρεύματος πριν την τελική παράδοση.
Τα δεδομένα της ενεργειακής εξοικονόμησης με μια τιμή βάσης και τους όρους της ζήτησης - απόκρισης θα επιχειρουν να δώσουν τα καλύτερο αποτέλεσμα μεταξύ της βασικής τιμής και της χονδρικής τιμής.

Αλλαγές στο υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο

Επίσης το παρόν ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να προσαρμοστεί στον κεντρικό ρόλο των Ανανεώσιμων πληγών με ορίζοντα το 2030. Η τρέχουσα μορφή του θεσμικού πλαισίου πιθανώς να μην είναι επαρκής, στοιχείο που απαιτεί μια άμεση εξέταση μεταρρυθμίσεων για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού μέχρι το 2030.Με τα δεδομένα αυτά και το πλαίσιο του Fit for 55 μπροστά, θα πρέπει μέσα στους προσεχείς 6 μήνες να έχουν ληφθεί αποφάσεις , πάνω στις οποίες το Συμβούλιο θα προσδιορίσει πριν το τέλος του 2022 τις προτεραιότητες της αγοράς , οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν το 2025.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα που θα θιγεί σήμερα θα έχει να κάνει με την αλλαγή στον τρόπο εκκαθάρισης της αγοράς με βάση το μέσο κόστος παραγωγής και όχι την πιο ακριβή μονάδα, στοιχείο που όπως έγραψε το WEN συναντά την αντίδραση του ACER.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης