Περιβάλλον

Στη Νότια Κορέα κατασκευάζεται η πρώτη πλωτή πολιτεία στον πλανήτη

Στη Νότια Κορέα κατασκευάζεται η πρώτη πλωτή πολιτεία στον πλανήτη
Η πρώτη επιπλέουσα πόλη ξεκινά να κατασκευάζεται

Μια ιστορική συμφωνία για ένα πρωτότυπο εγχείρημα υπεγράφη για τη δημιουργία της πρώτης βιώσιμης επιπλέουσας πόλης στον κόσμο, μεταξύ του δήμου της πόλης Busan στη Νότια Κορέα, του UN-Habitat και της OCEANIX.

Οι τρεις πλευρές υπέγραψαν για την υλοποίηση του πρότζεκτ στα ανοικτά των ακτών της 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων νοτιοκορεατικής πόλης. 
Σχεδιασμένο από τον Bjarke Ingels Group (BIG), το πρότζεκτ πρωτοπαρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια και προβλέπει μια πόλη από εξαγωνικές πλατφόρμες η οποία θα είναι ανθεκτική σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, τσουνάμι και τυφώνες. 

«Οι βιώσιμες επιπλέουσες πόλεις είναι μέρος των στρατηγικών κλιματικής προσαρμογής που έχουμε διαθέσιμο. 
Αντί να μαχόμαστε το νερό, ας ζήσουμε σε αρμονία μαζί του.
Μέσα από την ιδέα της επιπλέουσας πόλης, προσβλέπουμε στην εξέλιξη λύσεων κλιματικής προσαρμογής και βασισμένων στη φύση και η ιδανική επιλογή για το πρωτότυπο είναι η Busan» επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια του UN-Habitat, Maimunah Mohd Sharif.

Περίπου το 40% του πληθυσμού της Γης ζει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις ακτές, ενώ ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας.
«Με τις περίπλοκες αλλαγές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι παράκτιες πόλεις, χρειαζόμαστε ένα καινούργιο όραμα στο οποίο θα είναι δυνατόν να συνυπάρχουν ο κόσμος, η φύση και η τεχνολογία.
Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Busan για να κάνουμε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση βιώσιμων οικισμών στον ωκεανό» είπε ο δήμαρχος της Busan, Park heong-joon.
«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μια τρομερή απειλή, αλλά η βιώσιμη επιπλέουσα υποδομή μπορεί να συμβάλει στην επίλυση αυτής της διαφαινόμενης καταστροφής. 
Είμαστε ενθουσιασμένοι που γράφουμε ιστορία με την Busan και τον UN-Habitat αναγγέλλοντας το επόμενο σύνορο της ανθρωπότητας» χαιρέτησαν οι συνιδρυτές του OCEANIX, Itai Madamombe και Marc Collins Chen.

Το 2019, παρουσιάζοντας το πρότζεκτ, ο Bjarke Ingels, ιδρυτής του BIG είχε πει: «Η σωρευτική αρχιτεκτονική μπορεί στο διάβα των χρόνων να μεγαλώσει, μετασχηματιστεί και προσαρμοστεί οργανικά, εξελισσόμενη από μια γειτονιά 300 κατοίκων σε μια πόλη 10.000 - με τη δυνατότητα να κλιμακώνεται επ' αόριστον για να προσφέρει ανθούσες θαλάσσιες κοινότητες για ανθρώπους που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον και για τον πλανήτη μας».

Ακολουθούν εικόνες από τον λογαριασμό designboom στο instagram που δίνουν μια εικόνα της πλωτής πόλης:
1_85.jpg
5_28.jpg

2_93.jpg
3_84.jpg

4_55.jpg
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>