Τελευταία Νέα

"Ντέρμπυ" του Ελλάκτορα στους Μολάους μετά τα Άγραφα - Έλαβε άδεια 294 MW αποθήκευσης από την ΡΑΕ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας έχει ήδη αντιδράσει αρνητικά για εγκαταστάσεις Ανεμογεννητριών στην περιοχή

Μετά την …ήττα του ομίλου «Ελλάκτωρ» στα Άγραφα, με την απόρριψη της τροποποίησης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΝ (αν και για την ακύρωσή της σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα) η εταιρεία φαίνεται ότι στρέφει την προσοχή της σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στους Μολάους Μονεμβασιάς.

Ο όμιλος τις τελευταίες ημέρες έλαβε άδειες για τρία έργα τα οποία χωροθετούνται στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ είχε διασφαλίσει και μια τέταρτη το καλοκαίρι. Ειδικότερα, εξασφάλισε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 294 MW, με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, στη θέση «Άγιος Παντελεήμων» Μολάων του Δήμου Μονεμβασιάς Λακωνίας.

Επίσης, χθες εκδόθηκαν από την Αρχή και βεβαιώσεις παραγωγού για δύο αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο ένας ισχύος 7,65 MW και ο δεύτερος εγκατεστημένης ισχύος 17,1 MW οι οποίοι χωροθετούνται στις δημοτικές ενότητες Ζαρακα και Μολάων Μονεμβασιάς. Πριν από περίπου έναν μήνα είχε εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ και άλλη μια βεβαίωση παραγωγού για αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 18,9 MW και πάλι στις δημοτικές ενότητες Ζαρακα και Μολάων Μονεμβασιάς.


Oι αντιδράσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβασιάς

Πάντως, η περιοχή της Μονεμβασιάς δεν θεωρείται ιδιαιτέρως φιλική προς τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και ειδικά σε αιολικά πάρκα. Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τις αντιδράσεις πολιτών και τοπικών φορέων της περιοχής που έφτασαν έως το ΣτΕ για το αιολικό πάρκο στα Κουλέντια στο ακρωτήριο του Μαλέα. Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά για την έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δύο αιολικών πάρκων στην περιοχή. Μάλιστα, στο σκεπτικό αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «στο βόρειο τμήμα του Δήμου έχουν εγκατασταθεί και χωροθετηθεί ήδη 15 αιολικά πάρκα με 166 ανεμογεννήτριες.
Εάν εγκατασταθούν στη Χερσόνησο του Κάβο Μαλέα και λειτουργήσουν και οι ΑΣΠΗΕ με εγκεκριμένες ΑΕΠΟ, θα λειτουργούν πλέον 35 ΑΣΠΗΕ ισχύος 138,75 MW με 336 ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για υπερβολικό αριθμό ανεμογεννητριών και επιβάρυνση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου του Δήμου μας, πρόδηλα πέραν της φέρουσας ικανότητάς του, κάτι απαράδεκτο από εμάς για το σύνολο της έκτασης του Δήμου μας».

Σε κάθε περίπτωση, ο Όμιλος Ελλάκτωρ σήμερα έχει σε λειτουργία έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 500 MW, τα οποία βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Κεφαλονιά ως τη Λέσβο, ενώ διαθέτει πάνω από 850 MW έργων ΑΠΕ (κυρίως αιολικά) σε διάφορα στάδια αδειοδότησης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Παράλληλα, επιχειρεί να διευρύνει τις δραστηριότητές του στις ΑΠΕ. Ειδικότερα, η Ηλέκτωρ, που αποτελεί τον ισχυρό βραχίονα της Ελλάκτωρ, έπειτα και από την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού της στα μέσα Νοεμβρίου πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, στους σκοπούς της τη μελέτη, σχεδιασμό , κατασκευή, επίβλεψη, εγκατάσταση, οργάνωση, λειτουργία, συντήρηση, επέκταση, διαχείριση και εκμετάλλευση έργων και σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ οποιασδήποτε πηγής χωρίς περιορισμό στο ύψος του προϋπολογισμού τους καθώς και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από κάθε είδους πηγή ενέργειας (ΑΠΕ/ ΣΗΘΥΑ, συμβατικά καύσιμα κλπ).
Σήμερα, η εταιρεία, μεταξύ άλλων, λειτουργεί μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας αξιοποιώντας βιοαέριο προερχόμενο από ΧΥΤΑ (Άνω Λιοσίων, Φυλής, Ταγαράδες, Μαυροράχης).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης