Ενέργεια

ΔΕΗ: Λαμβάνει προπληρωμή 700 εκατ ευρώ από το Δημόσιο για το 2022 - Στο 30% η έκπτωση

ΔΕΗ: Λαμβάνει προπληρωμή 700 εκατ ευρώ από το Δημόσιο για το 2022 - Στο 30% η έκπτωση
Πρόκειται για τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδίοικησης

Ένεση ρευστότητας περίπου 700 εκατ. ευρώ λαμβάνει η ΔΕΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό με κοινή απόφαση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα και Θόδωρου Σκυλακάκη η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η προπληρωμή από το δημόσιο προς τη ΔΕΗ του ρεύματος που θα καταναλωθεί το 2022 από μια σειρά φορέων της γενικής κυβέρνησης όπως υπουργεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα, αλλά και φορείς που ανήκουν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού. Έναντι της προπληρωμής η ΔΕΗ παρέχει έκπτωση στο δημόσιο της τάξης του 30%, αν και όπως προκύπτει από την εφετινή απόφαση στην όλη συναλλαγή δεν εμπεριέχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής που θα αποτελέσει ξεχωριστή χρέωση και εφόσον συνεχίσει για αρκετό διάστημα η κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην ενεργειακή αγορά, ίσως να προσεγγίσει και το συνολικό ποσό της προκαταβολής που λαμβάνει η ΔΕΗ για το 2022.

Στα 694,3 εκατ το ακριβές ποσό

Αναλυτικά η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι χορηγείται στη ΔΕΗ ΑΕ χρηματική προκαταβολή ύψους 694.300.000 ευρώ έναντι των συνολικών υποχρεώσεων για τη χρήση έτους 2022 για δαπάνη εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους μεταβιβάζονται πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών αυτοτελών πόρων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.
Το ποσό της χρηματικής προκαταβολής προσδιορίστηκε με βάση το ύψος της αντίστοιχης συνολικής δαπάνης του προηγούμενου έτους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως βεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, μειωμένο κατά το ποσό της έκπτωσης που αναλογεί στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ χορηγεί στο Ελληνικό Δημόσιο εκπτώσεις έναντι της χρηματικής προκαταβολής οι οποίες υπολογίζονται επί της αξίας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι φορείς χωρίς να συνυπολογίζονται οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Οι εκπτώσεις αναλύονται ως εξής:

  • 30% έκπτωση ενέργειας σε όλες τις παροχές Χαμηλής Τάσης και
  • 2% έκπτωση προπληρωμής και
  • 2% έκπτωση συνέπειας για όλες τις παροχές Μέσης και Χαμηλής Τάσης.


Η διαδικασία εξόφλησης

Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού χορηγείται έκπτωση ενέργειας για τις παροχές Χαμηλής Τάσης και έκπτωση συνέπειας για όλες τις παροχές Μέσης και Χαμηλής Τάσης σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.
Οι υπόλοιπες εκπτώσεις υπολογίζονται στην εκκαθάριση και επιστρέφονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου
Οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που εκδίδονται εντός της χρήσης έτους 2022 αποστέλλονται από τη ΔΕΗ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με ενσωματωμένη την έκπτωση επί της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ ΑΕ επιστρέφει το αργότερο έως το τέλος της επόμενης εργάσιμης ημέρας τα αντίστοιχα εισπραχθέντα ποσά από την εξόφληση των λογαριασμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, σε πίστωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου.
Σε περίπτωση που φορέας αλλάξει προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ υποχρεούται να επιστρέψει άμεσα το ανάλογο ποσό της προκαταβολής.
Οι επιστροφές των προηγούμενων παραγράφων από τη ΔΕΗ πραγματοποιούνται μέχρι του ύψους της χορηγηθείσας προκαταβολής εντός και του επόμενου έτους και όχι μετά την 30η Απριλίου, για τους λογαριασμούς των φορέων Γενικής Κυβέρνησης που αφορούν κατανάλωση ενέργειας και εκδόθηκαν κατά το έτος 2022.
Η ΔΕΗ ΑΕ υποχρεούται στο τέλος κάθε μήνα να αποστέλλει ηλεκτρονικά στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και στους ενδιαφερόμενους φορείς ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο θα εμφανίζονται ανά εποπτεύον Υπουργείο αναλυτικά οι υπόχρεοι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που δεν εξόφλησαν τους λογαριασμούς τους έκδοσης 2022 εντός δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής τους.

www.eorldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης