Ενέργεια

Κοσσυφοπέδιο – Σερβία: Διακοπές ρεύματος εν μέσω ψύχους και υψηλών τιμών ενέργειας

Κοσσυφοπέδιο – Σερβία: Διακοπές ρεύματος εν μέσω ψύχους και υψηλών τιμών ενέργειας

Οι διακοπές αυξάνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ενέργειας σε όλη την Ευρώπη

 

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα του Κοσσυφοπεδίου έκλεισε και τις δύο μονάδες του την Τετάρτη λόγω τεχνικού προβλήματος, διακόπτοντας την κεντρική θέρμανση στην πρωτεύουσα Πρίστινα και αναγκάζοντας τη χώρα να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλές τιμές, ανέφερε η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού ΚΕΚ.

Το βαρύ χιόνι, ο κρύος καιρός και η κακή συντήρηση κατέστρεψαν επίσης το ένα τρίτο της δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας στη γειτονική Σερβία, αφήνοντας χιλιάδες σπίτια εκεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση.

Οι διακοπές αυξάνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, η οποία παλεύει με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας καθώς η ζήτηση αυξάνεται με την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο εξαρτάται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για το 90% των ενεργειακών του αναγκών, εισήγαγε ηλεκτρική ενέργεια με 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τις τελευταίες ημέρες, από 60 ευρώ ανά MWh την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Artane Rizvanolli. είπε.

Η ΚΕΚ είπε ότι εργάζεται για να αποκαταστήσει την παραγωγή έως την Πέμπτη σε τουλάχιστον μία μονάδα του εργοστασίου Β του Κοσσυφοπεδίου, η οποία έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 μεγαβάτ (MW). Κατηγόρησε μια διαρροή λέβητα για τη διακοπή λειτουργίας μιας από τις μονάδες στο εργοστάσιο.

Εισαγωγές

Καθώς ο  καιρός έπληξε την ισχύ της Σερβίας σε ενέργεια, ο πρόεδρος Aleksandar Vucic δήλωσε αργά την Τρίτη ότι η χώρα έπρεπε πλέον να εισάγει περίπου το ένα τέταρτο των ενεργειακών αναγκών της.

Όπως το Κοσσυφοπέδιο και άλλες χώρες της περιοχής, η Σερβία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από σταθμούς με καύση άνθρακα, καλύπτοντας το 70% των ενεργειακών αναγκών. Στοχεύει να επενδύσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ  τα επόμενα 20 χρόνια σε υδροηλεκτρική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών.

Η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Zorana Mihajlovic είπε ότι η εταιρεία ηλεκτρισμού EPS έπρεπε να επενδύσει περισσότερα στη συντήρηση και στην επέκταση της παραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας EMS της Σερβίας, η χώρα εισήγαγε 1.425 γιγαβάτ (GW) ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης