Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ριζικές αλλαγές φέρνει η αναθεώρηση της Κοινοτικής Οδηγίας στον Κλιματικό Νόμο, που βρίσκεται σε διαβούλευση

Ριζικές αλλαγές φέρνει η αναθεώρηση της Κοινοτικής Οδηγίας στον Κλιματικό Νόμο, που βρίσκεται σε διαβούλευση
θα πρέπει να επανασχεδιαστούν τόσο τα προγράμματα ενεργειακής ανακαίνισης κτιρίων, αλλά και οι επεκτάσεις των δικτύων φυσικού αερίου στις πόλεις.

Αλλαγές στον κλιματικό νόμο, στα προγράμματα επεκτάσεων δικτύων αερίου αλλά και σε μελλοντικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια φέρνει η αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Κομισιόν προτείνει ότι όλα τα νέα κτίρια από το 2030 και μετά πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών ενώ ειδικά για τα κτίρια του Δημοσίου αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2027. Όσο για τα υφιστάμενα κτίρια, προτείνεται σταδιακή ενεργειακή ανακαίνιση, με σταθμούς το 2027, το 2030, το 2033 κοκ. ώστε έως το 2050 όλα τα κτίρια θα είναι μηδενικών εκπομπών και πλήρως «απανθρακοποιημένα».

Για να εκπληρωθούν οι στόχοι και με δεδομένο ότι η διάρκεια ζωής των συστημάτων θέρμανσης είναι περίπου 20 χρόνια, η νέα οδηγία προτείνει ότι οι λέβητες με ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) δεν θα είναι επιλέξιμοι για δημόσια στήριξη από το 2027 και έπειτα. Μάλιστα, η ΕΕ με την προτεινόμενη οδηγία εισάγει μια σαφή νομική βάση επιτρέποντας στα κράτη μέλη, να ορίσουν απαγορεύσεις και απαιτήσεις για τους καυστήρες με βάση τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ή τον τύπο καυσίμου που χρησιμοποιούν.

Δεν είναι τυχαίο ότι, η Επίτροπος Ενέργειας κυρία Κάντρι Σίμσον, ανέφερε χθες ότι πρέπει τα κτίρια να καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια, να τροφοδοτούνται κυρίως από ΑΠΕ και να μην έχουν εκπομπές από καύση ορυκτών καυσίμων.Με αυτά τα δεδομένα, ο εθνικός κλιματικός νόμος της Ελλάδας, ο οποίος θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για άλλες οκτώ ημέρες, θα πρέπει να αναθεωρηθεί συμπεριλαμβάνοντας και ένα χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από το φυσικό αέριο. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από το 2023, θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης όπου υπάρχει επαρκώς διαθέσιμο δίκτυο φυσικού αερίου.
Επίσης, κύκλοι των μηχανικών, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να επανασχεδιαστούν τόσο τα προγράμματα ενεργειακής ανακαίνισης κτιρίων, αλλά και οι επεκτάσεις των δικτύων φυσικού αερίου στις πόλεις.

Παρεμβάσεις από τα δάνεια για νέες κατασκευές μέχρι την θέρμανση και την ψύξη

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η αναθεωρημένη οδηγία εισάγει «διαβατήριο ανακαίνισης» κτιρίου και ορίζει πρότυπα για τα χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων προκειμένου οι τράπεζες να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του χαρτοφυλακίου των κτιρίων τους και να ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να κάνουν τα ακίνητά τους ενεργειακά πιο αποδοτικά π.χ. με μικρότερα επιτόκια δανεισμού όταν υπάρχει σημαντική προοπτική εξοικονόμησης ενέργειας.

Για τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σχεδιάζεται να επεκταθούν σε κτίρια που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, σε κτίρια για τα οποία ανανεώνεται η σύμβαση μίσθωσης καθώς και σε όλα τα δημόσια κτίρια. Εκείνα που θα προσφέρονται για πώληση ή για ενοικίαση θα πρέπει επίσης να διαθέτουν ΠΕΑ και η κλάση ενεργειακής απόδοσης θα πρέπει να αναφέρεται σε όλες τις σχετικές αγγελίες.

Ακόμη, τα Εθνικά Σχέδια Ανακαίνισης Κτιρίων προτείνεται να ενσωματωθούν πλήρως στα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα κάθε κράτους μέλους, ώστε να υπάρχει διασύνδεση με την κινητοποίηση χρηματοδοτήσεων, την ενεργοποίηση μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που απαιτούνται. Σε αυτά θα πρέπει να περιληφθούν οδικοί χάρτες για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και την ψύξη έως το 2040, παράλληλα με τη μετατροπή όλων των κτιρίων σε μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης