Ενέργεια

Wood Mackenzie: Άδειοι οι αγωγοί πετρελαίου στις ΗΠΑ – Στο 50% η χρήση της χωρητικότητας

Wood Mackenzie: Άδειοι οι αγωγοί πετρελαίου στις ΗΠΑ – Στο 50% η χρήση της χωρητικότητας

 Οι αγωγοί συνολικά είναι πλέον μισογεμάτοι, καθώς η παραγωγή, ήταν κατά μέσο όρο μόλις 11 εκατομμύρια bpd το 2021

 

Περίπου το ήμισυ του χώρου των αμερικανικών αγωγών πετρελαίου παραμένει αχρησιμοποίητο, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό για βαρέλια σε περιοχές υψηλότερης παραγωγής όπως η λεκάνη Permian στο Τέξας.

Η συνολική χρήση της χωρητικότητας των αγωγών των ΗΠΑ είναι περίπου 50%, σε σύγκριση με ένα εύρος από 60% έως 70% στις αρχές του 2020 πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie.

Οι αγωγοί συνολικά είναι πλέον μισογεμάτοι, καθώς η παραγωγή, η οποία αυξήθηκε στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στις αρχές του 2020 για να καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες τον κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου, ήταν κατά μέσο όρο μόλις 11 εκατομμύρια bpd το 2021.

Οι φορτωτές πετρελαίου και φυσικού αερίου συχνά ανακαλύπτουν ότι κατασκευάζουν αγωγούς εν μέσω έκρηξης της παραγωγής, αλλά διαπιστώνουν ότι υπάρχει υπερβολική χωρητικότητα όταν συμβαίνουν πτώσεις. Πολυάριθμοι αγωγοί κατασκευάστηκαν στην Permian στο Τέξας και στο Νέο Μεξικό - το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου των ΗΠΑ - για εξαγωγή τοπικών χώρων, ενώ η παραγωγή αυξήθηκε μεταξύ 2017 και 2020.

Ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης αγωγών σε περιοχές όπως η Permian Basin έχουν ανταποκριθεί μειώνοντας τα ναύλα πριν από την πανδημία, καθώς η βιομηχανία πετρελαίου των ΗΠΑ άργησε να ανακάμψει από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Γενικά, οι λεκάνες που είναι υπερκατασκευασμένες, όπως η Permian, έχουν χαμηλότερους ναύλους από ό,τι πριν από την πανδημία, αλλά οι λεκάνες με μικρότερη χωρητικότητα αγωγών κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά, επειδή υπάρχουν λιγότερες επιλογές αποστολής, δήλωσε ο Ryan Saxton, επικεφαλής δεδομένων πετρελαίου στο Wood Mackenzie.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εταιρείες άρχισαν να προσφέρουν μειωμένες τιμές σε δεσμευμένους αποστολείς ως κίνητρο, δήλωσε ο Jesse Mercer, ανώτερος διευθυντής αγορών πετρελαίου στην Enverus. Τώρα οι εταιρείες είναι πιθανό να αποσύρουν αυτές τις προσφορές, είπε.

Κέρδη από τις μεταφορές

Ο αγωγός με τις καλύτερες επιδόσεις στη Permian αυτή τη στιγμή με περίπου 94% χρησιμοποίηση, είναι ο Gray Oak Pipeline της Phillips 66 είπε ο Saxton.

Ο μη δεσμευμένος δασμολογικός συντελεστής για αποστολή στο Gray Oak είναι περίπου 2,97 $ ανά βαρέλι, , σε σύγκριση με τα περισσότερα από 4,00 $ ανά βαρέλι στον BridgeTex, έναν άλλο αγωγό Permian.

Στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, η Phillips 66 σημείωσε ότι τα έσοδα προ φόρων από τις μεσαίες μεταφορές αυξήθηκαν 30 εκατομμύρια δολάρια από το δεύτερο τρίμηνο, εν μέρει λόγω του Gray Oak, ενός από τους μεγαλύτερους αγωγούς στη λεκάνη με χωρητικότητα 900.000 bpd.

Η BridgeTex, μια κοινοπραξία από τη Magellan Midstream Partners LP (MMP.N), έχει περίπου 70% χρήση, είπε ο Saxton. Η γραμμή 440.000 bpd παραδίδει αργό στον τερματικό σταθμό του Magellan στο Ανατολικό Χιούστον.

Οι όγκοι της BridgeTex το τρίτο τρίμηνο του 2021 μειώθηκαν σε λίγο πάνω από 315.000 bpd, περίπου 5% χαμηλότερα από τους όγκους το 2020 λόγω της μείωσης των μη δεσμευμένων αποστολών το τρίμηνο και των δυσμενών διαφορών τιμών, δήλωσε ο Magellan.

Τα έσοδα από τις μεταφορές και τους τερματικούς σταθμούς της εταιρείας μειώθηκαν κατά 38 εκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο.

"Η χρήση ενός αγωγού επηρεάζει άμεσα την απόδοση αυτών των χειριστών μεσαίας ροής", είπε ο Saxton.

Ωστόσο, τα κέρδη αρχίζουν να ανακάμπτουν από τη χαμηλότερη χρήση, δήλωσε ο Colton Bean, διευθυντής έρευνας υποδομής στην Tudor, Pickering, Holt & Co.

Η παραγωγή Bakken της Βόρειας Ντακότα υστερεί σε επίπεδα πριν από την πανδημία και ο αγωγός Dakota Access Pipeline της Energy Transfer LP ο οποίος μπορεί να μεταφέρει περίπου 570.000 bpd από την περιοχή, βρίσκεται στο 77% περίπου της χρήσης, σε σύγκριση με σχεδόν πλήρη χρήση πριν από την πανδημία, σημείωσε ο Saxton.

Ωστόσο, ο μη δεσμευμένος δασμός της Dakota Access είναι 6,64 $ ανά βαρέλι, πάνω από τα περίπου 6,28 $ ανά βαρέλι πριν από την πανδημία, είπε ο Saxton.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης