Ενέργεια

Ακραίες συνθήκες +45% η χονδρεμπορική - Φρένο ζητούν οι Γάλλοι βιομήχανοι και προειδοποιούν

Ακραίες συνθήκες +45% η χονδρεμπορική - Φρένο ζητούν οι Γάλλοι βιομήχανοι και προειδοποιούν
Στα 600 ευρώ τα προθεσμιακά Ιανουαρίου στην Γαλλία - Έτοιμοι για μετακινήσεις στην Πολωνία οι Γάλλοι βιομήχανοι
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται το τρελό ράλι των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού με τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να αναζητούν τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων στους τελικούς καταναλωτές και τις πρώτες αντιδράσεις ισχυρών βιομηχανικών λόμπι να καταγράφονται στη Γαλλία, η οποία αντιμετωπίζει το επιπλέον πρόβλημα του περιορισμού της παραγωγής των πυρηνικών εργοστασίων της. Όσο δε πλησιάζουν οι γιορτές και επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες αναμένεται αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού και κατά συνέπεια αύξηση των τιμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα 20 Δεκεμβρίου η τιμή του ηλεκτρισμού σε όλες τις αγορές της Ευρώπης εκτός της Πολωνίας, ξεπερνάει τα 300 ευρώ/MWh.

Άνοδος εφιάλτης  για όλους

Έτσι στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή διαμορφώθηκε στα 316,34 ευρώ/MWh καταγράφοντας αύξηση κατά 45,9% και αυτό διότι είναι πολύ υψηλή η συμμετοχή του ακριβού φυσικού αερίου στο μίγμα παραγωγής  στο 45,02%, αφού λόγω της κακοκαιρίας η συμμετοχή των ΑΠΕ βρίσκεται μόλις στο 17,92%. Έτσι την παρτίδα δεν μπορούν να σώσουν ούτε τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, αλλά ούτε και οι λιγνιτικές μονάδες παρά την αυξημένη συμμετοχή τους στο μίγμα με 16,42% και 11,35% αντίστοιχα.

Όμως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στην Ευρώπη όπου οι αγορές της Γαλλίας και της Ελβετίας προσεγγίζουν τα 400 ευρώ/MWh. Συγκεκριμένα στη γαλλική αγορά όπου η EDF έθεσε εκτός λειτουργίας δύο πυρηνικές μονάδες παραγωγής η τιμής για σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 382,08 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 11,3% σε σχέση με χθες και στη γειτονική Ελβετία η οποία εξαρτάται από τα ηλεκτρικά συστήματα της Γαλλίας και της Γερμανίας η τιμή έφθασε στα 396,37 ευρώ/MWh. Στη δε γερμανική αγορά, παρά τις τεράστιες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια η τιμή διαμορφώθηκε για σήμερα στα 331,37 ευρώ/MWh, ενώ και στην ισπανική αγορά όπου επίσης έχουν γίνει πολύ μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ η τιμή διαμορφώθηκε στα 339,84 ευρώ/MWh.
Φθηνότερη αγορά της Ευρώπης για μια ακόμη ημέρα είναι η πολωνική με 163,77 ευρώ/MWh.

Γαλλοι βιομήχανοι: Δεν πάει άλλο

Μάλιστα στη Γαλλία, όπου τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρισμού για τον Ιανουάριο ξεπέρασαν τα 600 ευρώ/MWh, ο σύνδεσμος Cleee που εκπροσωπεί καταναλωτές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της βιομηχανίας και του τριτογενούς τομέα, ζήτησαν από την κυβέρνηση να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές του ηλεκτρισμού σημειώνοντας ότι η άνοδος των προθεσμιακών συμβολαίων θα σημάνει τη κλείσιμο γραμμών παραγωγής και τη μεταφορά τους στην Πολωνία, όπου η τιμή για το 2022 είναι η μισή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι βιομηχανικοί καταναλωτές στη Γαλλία έχουν πρόσβαση στα ΝΟΜΕ έναντι τιμής 42 ευρώ, όμως καλύπτουν μόνο το 50% της κατανάλωσής τους σε αντίθεση με τους Έλληνες μεγάλους καταναλωτές που δεν έχουν τη δυνατότητα σύναψης προθεσμιακών συμβολαίων αφού η σχετική αγορά υπολειτουργεί.
Την ίδια ώρα η εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου προοιωνίζεται την χρονική επέκταση της κρίσης και πέραν του πρώτου εξαμήνου του 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF για τον Απρίλιο βρίσκονται στα 86,5 ευρώ/MWh και τον Μάιο 79,6 ευρώ/MWh.

Νέες ισορροπίες αναζητά η Κοιμισιόν μπροστά στο μέγεθος της ενεργειακής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να συμπεριλάβει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμες επενδύσεις πράσινης ενέργειας στον προτεινόμενο κατάλογο που θα παρουσιαστεί στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, όπως μετέδωσε το Bloomberg την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021.
Το φυσικό αέριο δεν είναι μια "ιδανική" πηγή ενέργειας, αλλά είναι καλύτερη από τον άνθρακα, δήλωσε ο Breton σε συνέντευξή του στην Die Welt.

Κατά τον τρόπο αυτό η Κομισιόν δείχνει ότι σκέφθεται να αναπροσαρμόσει την στάση της, ποντάροντας τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στην πηρυνική ενέργεια για το μερίασμα του κόσους της κλιματικής αλλάγής αλλά και για να αντιμετωπίσει το βάθος της κρίσης στις ενεργειακές προμήθειες.

Κλιματικοί στόχοι

«Η ατομική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους», σημείωσε ο ίδιος.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς στην Commission κινούμαστε στην παρουσίαση μιας ταξινόμησης που θα περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο».
Σε σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον κατάλογο, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Η ΕΕ εξακολουθεί να συζητά τη λεγόμενη λίστα «ταξινομίας» της (“taxonomy” list) που καθορίζει τις επενδύσεις βιώσιμης ενέργειας καθώς το μπλοκ πιέζει να εκπληρώσει τα φιλόδοξα σχέδια για τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Τι κατέγραφε το WEN στις 15/12/2021

Η Γαλλία θέλει να δει την πυρηνική ενέργεια να ταξινομείται ως βιώσιμη ενέργεια στο νέο σύστημα ταξινόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό των βιώσιμων επενδύσεων

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατά την πρώτη επίσκεψη του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Christian Lindner στο Παρίσι, δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας θα είναι δύσκολες, ακόμη και αν συμφωνήσουν στα περισσότερα άλλα ζητήματα.

Η Γαλλία, η οποία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο, θέλει να δει την πυρηνική ενέργεια να ταξινομείται ως βιώσιμη ενέργεια στο νέο σύστημα ταξινόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό των βιώσιμων επενδύσεων. Ωστόσο, πολλά κράτη της ΕΕ έχουν εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και θέλουν πόρους της ΕΕ για τη στήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης