Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πόκερ Ρώσων με το φυσικό αέριο και τις τιμές - Δύσκολη η εκτόνωση με τις ΗΠΑ

Πόκερ Ρώσων με το φυσικό αέριο και τις τιμές - Δύσκολη η εκτόνωση με τις ΗΠΑ
Oι Ρώσοι δηλώνουν έτοιμοι να τροφοδοτήσουν με άεριο το Nord Stream 2 και καταθέτουν απαιτητικές προτάσεις για τις σχέσεις τους με ΝΑΤΟ - ΗΠΑ

Οι Ρώσοι ξεκίνησαν να γεμίζουν με φυσικό αέριο το Nord Stream 2 "πιέζοντας" τις εξελίξεις που αφορούν το σύνθετο πολιτικό ζήτημα, που έχει να κάνει με την διευθέτηση των σχέσεων με τους Αμερικανούς και τις νέες ισορροπίες με το ΝΑΤΟ.
Ο νέος Γερμανός Καγκελάριος Σόλτς επιχείρησε να αποδεσμεύσει με δηλώσεις του την "πολιτικοποίηση" του Nord Stream 2, επιμένοντας ότι αποτελεί θέμα ευρωπαϊκών κανονισμών και όχι πολιτικό.
Όμως ό,τι και να συμβαίνει τελικά, είναι το κύριο ζήτημα που ανατροφοδοτεί την καθημερινή κερδοσκοπία πλέον στις τιμές φυσικού αερίου, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και αύξηση κόστους δυσανάλογη στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τι έγραφε το WEN στις 17/12


Ο Pavel Zavalny, επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας στην κάτω βουλή της Ρωσίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αρχίσει να ρέει μέσω του αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία μόλις τον Ιανουάριο.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η πλήρης πιστοποίηση του αγωγού δεν θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι το πρώτο φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2 θα φτάσει τον Ιανουάριο», είπε ο Zavalny σε διαδικτυακή διάσκεψη.

"Γιατί είμαι σίγουρος γι' αυτό; Πρώτα απ 'όλα, το χρονοδιάγραμμα για αυτήν (πιστοποίηση) λήγει τον Ιανουάριο. Και δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καθυστερήσουν περαιτέρω αυτή τη διαδικασία", είπε.

Πρόσθεσε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, το επίπεδο του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα μειωθεί, γεγονός που θα ενίσχυε τις τιμές.

«Αυτό θα ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για να μην καθυστερήσει η πιστοποίηση και η λειτουργία του Nord Stream 2», σημείωσε.

Πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι και στελέχη της Gazprom περίμεναν ότι ο αγωγός θα ξεκινήσει να λειτουργεί φέτος.


Έτοιμοι να ρίξουν αέριο στο σύστημα οι Ρώσοι

Η ρωσική εταιρεία εκμετάλλευσης του Nord Stream 2 άρχισε να γεμίζει με φυσικό αέριο τον αγωγό προκειμένου να πετύχει τη δημιουργία της τεχνικής πίεσης που απαιτείται για τη ροή αερίου.
«Οι εργασίες προεγκατάστασης στη δεύτερη γραμμή ολοκληρώθηκαν με επιτυχία για να διασφαλιστεί η λειτουργία του αγωγού», ανακοίνωσε η θυγατρική του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου Gazprom με έδρα την Ελβετία. Ο αγωγός «κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα τεχνικά και βιομηχανικά πρότυπα και πιστοποιήθηκε ανεξάρτητα» αναφέρει η εταιρεία, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Εάν η Gazprom γεμίζει ήδη τον αγωγό μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και Γκρέιφσβαλντ με αέριο, αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην Γερμανική αρχή αδειοδότησης. Διότι οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή σε επίπεδα ρεκόρ. Οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία προειδοποιούν μάλιστα για τον αυξημένο κίνδυνο διακοπής των εργασιών λόγω της έλλειψης παραδόσεων φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Δύσκολοι οι όροι Πούτιν

Εχοντας ήδη παραδώσει στις ΗΠΑ και, μέσω αυτών, στο ΝΑΤΟ προσχέδιο συμφωνίας «εγγυήσεων ασφαλείας» (πρακτικά μια νέα συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης), η Μόσχα δημοσιοποίησε στις 17/12 τις προτάσεις της, καλώντας την Ουάσινγκτον να τις λάβει σοβαρά υπόψη.

Τόνισε ότι δεν είναι πλέον πρόθυμη να αποδεχτεί την τρέχουσα κατάσταση. Και δήλωσε έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις ακόμη και σήμερα στο «ουδέτερο» έδαφος της Γενεύης.

 Σύμφωνα με το efsyn.gr σκληρές και εν μέρει ήδη απορριφθείσες από τη Δύση, οι ρωσικές προτάσεις -που ουσιαστικά συνδέονται άμεσα με την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία- επιγραμματικά περιλαμβάνουν:

► τερματισμό της επέκτασης και στρατιωτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας

► δέσμευση περί μη ανάπτυξης πρόσθετων όπλων, στρατευμάτων και βάσεων σε χώρες που εντάχθηκαν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά τον Μάιο του 1997 (τουτέστιν σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια), εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις συναίνεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας

► μη ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς από τις δυο πλευρές σε περιοχές, όπου θα μπορούσαν να πληγούν εκατέρωθεν εδάφη

► μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με περισσότερες από μία ταξιαρχία, σε συμφωνημένη συνοριακή ζώνη και με τακτική ανταλλαγή πληροφοριών

► συνομολόγηση του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ότι δεν θεωρούν αλλήλους αντιπάλους και ανάληψη νομικών δεσμεύσεων για ειρηνική επίλυση των διαφορών, με αποχή από την πρόκληση απειλών και τη χρήση βίας

► δημιουργία ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης.

Οι απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν είναι ενθαρρυντικές, τόνισε στη σχετική διαδικτυακή ενημέρωση ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σεργκέι Ριαμπκόφ, χαρακτηρίζοντας την έως τώρα στάση της Δύσης «απολύτως απαράδεκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη».

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε προσπάθειες διχασμού της ασφάλειας των Συμμάχων», τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας τη Μόσχα για «τεράστιες συνέπειες και υψηλό τίμημα» έναντι «οποιασδήποτε περαιτέρω επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας». Δήλωσε ωστόσο έτοιμο «για ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης