Ενέργεια

Φυσικό Αέριο και Πυρηνική επανεξετάζονται στην ΕΕ - Ελαστικοποίηση κριτηρίων;

Φυσικό Αέριο και Πυρηνική επανεξετάζονται στην ΕΕ - Ελαστικοποίηση κριτηρίων;
Νέες ισορροπίες αναζητά η Κοιμισιόν μπροστά στο μέγεθος της ενεργειακής κρίσης
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να συμπεριλάβει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμες επενδύσεις πράσινης ενέργειας στον προτεινόμενο κατάλογο που θα παρουσιαστεί στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, όπως μετέδωσε το Bloomberg την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 και κατέγραψε το Bankingnews.gr.
Το φυσικό αέριο δεν είναι μια "ιδανική" πηγή ενέργειας, αλλά είναι καλύτερη από τον άνθρακα, δήλωσε ο Breton σε συνέντευξή του στην Die Welt.

Κατά τον τρόπο αυτό η Κομισιόν  δείχνει ότι σκέφθεται να αναπροσαρμόσει την στάση της, ποντάροντας τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στην πηρυνική ενέργεια για το μερίασμα του κόσους της κλιματικής αλλάγής αλλά και για να αντιμετωπίσει το βάθος της κρίσης στις ενεργειακές προμήθειες.

Κλιματικοί στόχοι

«Η ατομική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους», σημείωσε ο ίδιος.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς στην Commission κινούμαστε στην παρουσίαση μιας ταξινόμησης που θα περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο».
Σε σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον κατάλογο, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι επενδύσεις και οι εκπομπές άνθρακα

Η ΕΕ εξακολουθεί να συζητά τη λεγόμενη λίστα «ταξινομίας» της (“taxonomy” list) που καθορίζει τις επενδύσεις βιώσιμης ενέργειας καθώς το μπλοκ πιέζει να εκπληρώσει τα φιλόδοξα σχέδια για τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Τι κατέγραφε το WEN στις 15/12/2021

Η Γαλλία θέλει να δει την πυρηνική ενέργεια να ταξινομείται ως βιώσιμη ενέργεια στο νέο σύστημα ταξινόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό των βιώσιμων επενδύσεων

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατά την πρώτη επίσκεψη του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Christian Lindner στο Παρίσι, δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας θα είναι δύσκολες, ακόμη και αν συμφωνήσουν στα περισσότερα άλλα ζητήματα.

Η Γαλλία, η οποία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο, θέλει να δει την πυρηνική ενέργεια να ταξινομείται ως βιώσιμη ενέργεια στο νέο σύστημα ταξινόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό των βιώσιμων επενδύσεων. Ωστόσο, πολλά κράτη της ΕΕ έχουν εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και θέλουν πόρους της ΕΕ για τη στήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης