Ενέργεια

Κομισιόν: Στις αρχές του 2022 οι επιλογές ταξινόμησης για πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο

Κομισιόν: Στις αρχές του 2022 οι επιλογές ταξινόμησης για πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο
Η πρόταση δεν θα δημοσιευθεί πριν από τον Ιανουάριο του 2022
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ολοκληρώσει το επόμενο έτος την πολυαναμενόμενη πρότασή της σχετικά με το αν θα χαρακτηρίσει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια φιλικές ως προς το κλίμα επενδύσεις σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει εάν θα συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στην «ταξινόμηση της βιώσιμης χρηματοδότησης». Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο κανόνων που θα περιορίσει ποιες δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηριστούν ως φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις.

Η διαδικασία

Όπως αναφέρεται, προτού η Επιτροπή δημοσιεύσει την πρότασή της για τους κανόνες, πρέπει να τους μοιραστεί με τα κράτη μέλη και την ομάδα εμπειρογνωμόνων συμβούλων της. Η Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης πριν από το τέλος του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια η πρόταση δεν θα δημοσιευθεί πριν από τον Ιανουάριο του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή είχε σχεδιάσει να υιοθετήσει το τμήμα της κλιματικής ταξινόμησης φέτος, αλλά δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει τις ρήξεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, που διαφωνούν για το αν το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά βοηθούν ή βλάπτουν τις προσπάθειες αποτροπής της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Ο διχασμός

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι μεταξύ εκείνων που λένε ότι οι χαμηλές εκπομπές CO2 του καυσίμου το καθιστούν ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται, επικαλούμενες ανησυχίες σχετικά με τα ραδιενεργά απόβλητα.

Η ταξινόμηση της ΕΕ δεν θα απαγορεύσει τις επενδύσεις σε δραστηριότητες που δεν χαρακτηρίζονται ως «πράσινες». Ωστόσο, περιορίζοντας την πράσινη ετικέτα σε εκείνες τις δραστηριότητες που θεωρούνται πραγματικά φιλικές προς το κλίμα, η ΕΕ στοχεύει να κατευθύνει μετρητά σε έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να εμποδίσει εταιρείες ή επενδυτές να κάνουν αβάσιμους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης