Ενέργεια

Βουλγαρία: Στα 867 εκατ. δολ. η αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους

Βουλγαρία: Στα 867 εκατ. δολ. η αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εν λόγω σχέδιο στοχεύει στην ανακούφιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας σε βιομηχανία και επιχειρήσεις από τον Δεκέμβριο έως τα τέλη Μαρτίου

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ενέκρινε χθες (22/12) ένα πρόγραμμα διάρκειας τεσσάρων μηνών και οικονομικής ενίσχυσης 867 εκατ. δολ. στις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Kiril Petkov και αναμεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εν λόγω σχέδιο στοχεύει στην ανακούφιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας σε βιομηχανία και επιχειρήσεις από τον Δεκέμβριο έως τα τέλη Μαρτίου.

«Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν φτάσει σε νέα υψηλά ρεκόρ. Η στήριξή μας ανέρχεται σε 867 εκατ. δολ» ήταν τα λόγια του Βούλγαρου πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της κυβερνητικής συνεδρίασης.

Άνοδος της χονδρεμπορικής

Ο δείκτης αναφοράς χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη εκτινάχθηκε πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για πρώτη φορά την Τρίτη (21/12), λόγω των ανησυχιών για τη διαθεσιμότητα χειμερινού φυσικού αερίου για σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τη χαμηλή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας.

Η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην πλατφόρμα της επόμενης ημέρας του χρηματιστηρίου ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας μειώθηκε στα 667 λέβα ανά MWh την Τετάρτη από το υψηλό ρεκόρ των 824 λέβα ανά MWh την Τρίτη.

Παράλληλα, τα μέτρα ανακούφισης αναμένουν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η βαλκανική χώρα έχει αποζημιώσει εν μέρει τις επιχειρήσεις για τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν αποζημίωση σε εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και επιχειρήσεις θέρμανσης, προκειμένου να αποφευχθεί η εκτίναξη των ρυθμιζόμενων τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, μόλις λήξει το πάγωμά τους στα τέλη Μαρτίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης