Ενέργεια

Ισπανία: Στα ύψη ο πληθωρισμός ελέω του ενεργειακού κόστους

Ισπανία: Στα ύψη ο πληθωρισμός ελέω του ενεργειακού κόστους
Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός έχουν εκτοξευθεί στην Ισπανία

Υψηλά ρεκόρ κατέγραψαν οι τιμές  της ισπανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Ισπανικό Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (INE).

Οι τιμές εκτινάχθηκαν 33,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η σειρά δεδομένων τον Ιανουάριο του 1976, ανέφερε το INE. Το επιτόκιο 12 μηνών ήταν 31,9% τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Reuters, το ενεργειακό κόστος οδήγησε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του δείκτη βιομηχανικών τιμών στο άλμα του 88,3% τον περασμένο μήνα, λόγω των αυξήσεων στις τιμές της παραγωγής, διανομής και διύλισης φυσικού αερίου.

Η στάση της κυβέρνησης

Η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Teresa Ribera έκανε αναφορά στις υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής. Η κυβέρνηση ενέκρινε φορολογικές περικοπές σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο των τιμών στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών. Οι αυξήσεις των τιμών της βιομηχανικής παραγωγής μεταφέρονται εν μέρει από τις εταιρείες στους πελάτες και καταλήγουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός έχουν εκτοξευθεί στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω διαταραχών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ο πληθωρισμός της Ισπανίας διαμορφώθηκε σε υψηλό 29 ετών τον Νοέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ωθούμενος από τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, έδειξαν τα τελευταία μηνιαία στοιχεία του INE την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης