Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Entso G: Κίνδυνο περικοπών φέρνει η υποαποθήκευση (57,5%) - Bloomberg: Έρχονται άλλα 20 LNG Tankers

Entso G: Κίνδυνο περικοπών φέρνει η υποαποθήκευση (57,5%) - Bloomberg: Έρχονται άλλα 20 LNG Tankers
Οι ευρωπαϊκές αποθήκες διαθέτουν 22,5 δισ. κ.μ. λιγότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Αποκλιμακώνονται, αλλά παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που προοιωνίζεται τη διατήρηση υψηλών τιμών και για τον ηλεκτρισμό. Παρά την προσωρινή ανακούφιση που προκαλεί η κατακόρυφη πτώση σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας τόσο της τιμής του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρισμού, οι ανησυχίες παραμένουν και δεν αφορούν μόνο το κόστος αλλά και την επάρκεια, καθώς οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου στις 22 Δεκεμβρίου βρίσκονταν στο 57,5% της πληρότητας τους διαθέτοντας λίγο παραπάνω από 62 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή 22,5 δισ. κ.μ. λιγότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.
Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι ο ENTSO-G σε έκθεσή του για τη εφετινή χειμερινή περίοδο, τόνιζε ότι «μια πρώιμη και σημαντική άντληση από τις αποθήκες θα οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα στα τέλη του χειμώνα. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευελιξία του συστήματος και θα επιτείνει τους κινδύνους για περικοπές της ζήτησης στο τέλος της χειμερινής περιόδου».

Νόβακ: Ακριβές τιμολογήσεις - υψηλές τιμές

Η τιμή του φυσικού αερίου TTF χθες το απόγευμα έκλεισε για την spot αγορά του Ιανουαρίου στα 105 ευρώ/th MWh και για το προθεσμιακό συμβόλαιο του Φεβρουαρίου στα 105,59 ευρώ/th MWh. Η μείωση που προσεγγίζει το 50% σε σχέση με το ρεκόρ των 180,27 ευρώ/MWh που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αποδίδεται στις αναφορές ότι η Ρωσία αποσύρει περισσότερους από 10.000 στρατιώτες από τα σύνορα της Ουκρανίας καθώς και στην έλευση αμερικάνικων δεξαμενόπλοιων LNG προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα φορτία LNG από τις ΗΠΑ είναι αυξημένα τις τελευταίες ημέρες, με 10 πλοία να κατευθύνονται στην Ευρώπη τα Χριστούγεννα, ενώ επιπλέον 20 πλοία αναμένονται το επόμενο διάστημα καθώς οι τιμές για spot φορτία στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει τις ασιατικές τιμές.
Σε ότι αφορά την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου ενδιαφέρον έχει η επισήμανση του Ρώσου αξιωματούχου Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, σημείωσε πως οι ποσότητες που θα αντληθούν σε «επόμενο» χρόνο από τις ευρωπαϊκές αποθήκες θα έχουν τιμολογηθεί με τις νέες αυξημένες τιμές του καυσίμου γεγονός που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις υφιστάμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ψηλά συγκριτικά η ελληνική αγορά

Πάντως για σήμερα 28/12 οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη σημείωσαν σημαντική πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη γερμανική αγορά η μέση χονδρική τιμή μειώθηκε στα 104,23 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 30% σε σχέση με χθες, ενώ στη γαλλική αγορά διαμορφώθηκε στα 101,64 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 36,9%. Ακριβότερη αγορά για σήμερα είναι αυτή της Ελβετίας με 186,13 και ακολουθεί η ελληνική με 182,47 ευρώ/MWh σημειώνοντας άνοδο κατά 6% παρά τη μείωση της ζήτησης κατά 5%.
Σε ότι αφορά το ενεργειακό μίγμα ο λιγνίτης κατέχει 9,2%, το φυσικό αέριο είναι αυξημένο στο 33,7% γεγονός που ερμηνεύει την άνοδο της τιμής, ενώ τα υδροηλεκτρικά είναι στο 14,3% οι εισαγωγές 11,1% και οι ανανεώσιμες 27,1%.
Πάνω από τα 170 ευρώ/MWh είναι η τιμή σε όλες τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.

Gazprom: Παραδίδουμε στην Ευρώπη με τιμές χαμηλότερα από την spot αγορά

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά τις παραδόσεις ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη εκπρόσωπος της Gazprom μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Russia-24, δήλωσε ότι «όλοι οι ισχυρισμοί κατά της Ρωσίας και της Gazprom είναι απολύτως αβάσιμοι, απαράδεκτοι και αναληθείς. Ο Kupriyanov πρόσθεσε ότι η Gazprom είναι έτοιμη να παραδώσει πρόσθετους όγκους φυσικού αερίου στην Ευρώπη σύμφωνα με τους όρους των υφιστάμενων συμβολαίων, με το κόστος αυτών των προμηθειών να είναι χαμηλότερο από τις τιμές της αγοράς spot».

Όπως είπε την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 2.150 δολ./1000 κ.μ. όταν η μέση συμβατική τιμή της Gazprom για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι μικρότερη από 300 δολ/1000 κ.μ. Πρόσθεσε ότι εφέτος η Gazprom παρέδωσε 50,2 δις. κ.μ. φυσικού αερίου, 5,3% περισσότερα από το 2020.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας 'Ανικα 'Αινχορν, απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Γερμανία αντί να ανακουφίζει την ευρωπαϊκή αγορά, μεταπωλεί ρωσικό αέριο στην Πολωνία και στην Ουκρανία, δήλωσε ότι δεν αποφασίζει η γερμανική κυβέρνηση για την κατεύθυνση των ροών του φυσικού αερίου, αλλά οι εταιρίες πώλησης και οι υπεύθυνοι της αγοράς. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν αναμένεται έλλειψη φυσικού αέριου και αξιολόγησε ως κατοχυρωμένη την ασφάλεια εφοδιασμού της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης