Ενέργεια

Putin: Ο Nord Stream 2 θα μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου και στην Ουκρανία - Σήμερα 30/12 η επικοινωνία Biden με τον Ρώσο πρόεδρο

Putin: Ο Nord Stream 2 θα μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου και στην Ουκρανία - Σήμερα 30/12 η επικοινωνία Biden με τον Ρώσο πρόεδρο

 Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Nord Stream 2 είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αφού και η δεύτερα γραμμή του δίδυμου αγωγού έχει πληρωθεί με αέριο

 

Σχετικά Άρθρα
Ο Ρώσος πρόεδρος Vl.Poutin δήλωσε σήμερα ότι τα νοικοκυριά στην Ευρώπη, καθώς και στην Ουκρανία, η οποία αντιδρά για το έργο του αγωγού, θα δουν μειωμένες τιμές φυσικού αερίου, όταν ο αγωγός Nord Stream 2 τεθεί σε λειτουργία.

Ο Poutin δήλωσε ότι «ακόμη και για την ίδια την Ουκρανία αυτό (η έναρξη λειτουργίας του Nord Stream-2) θα μειώσει τις τιμές», «επειδή έναν σημαντικό όγκο ρωσικού φυσικού αερίου τον αγοράζουν με βάση τις τιμές της ευρωπαϊκής αγοράς».

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Nord Stream 2 είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αφού και η δεύτερα γραμμή του δίδυμου αγωγού έχει πληρωθεί με αέριο. Ο αγωγός περιμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Oι τιμές για την  Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου υποχώρησαν 9% κάτω από τα 100 ευρώ/MWh χωρίς να έχουν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά σε σχέση με τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα το συμβόλαιο Ιανουαρίου έπεχε στα 96,75 ευρώ/ MWh στο -9,2% και για τον Φεβρουάριο στα 97,2 ευρώ/MWh στα - 9%

Σήμερα Biden - Putin

Σήμερα τo βράδυ της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου θα συνομιλήσουν οι πρόεδροι Putin και Biden, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου  Emily Horne με αντικείμενο τα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν την Ευρώπη και τις εντάσεις που υπάρχουν στα μέτωπα της Ουκρανίας αλλά και της ανάπτυξης των θέσεων του ΝΑΤΟ στην Αν. Ευρώπη. Ο πρόεδρος Biden αναμένεται να προειδοποιήσει τον Putin για τις αντιδράσεις των ΗΠΑ αλλά και του ΝΑΤΟ, που πέραν όλων των άλλων θα περιλαμβάνουν και οικονομικά μέτρα και κυρώσεις, αν υπάρξει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
 
Παράλληλα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ  Antony Blinken συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο  Volodymyr Zelenskiy στην κατεύθυνση της προετοιμασίας συνάντησης με τον πρόεδρο Biden, παρέχοντας πλήρη υποστήριξη στον Ουκρανό ηγέτη. Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά την συνομιλία ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος και η αμερικανική προεδρία ανταποκρίθηκε, όπως έχει γίνει αντίστροφα και στο παρελθόν.

Πρόκειται για μια άτυπη έναρξη της διαπραγμάτευσης για τα βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αμυντικές ισορροπίες στην Ανατολική Ευρώπη και επηρεάζουν άμεσα τις σχέσεις Ρώσων και Γερμανών και τις ενεργειακές αγορές με αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους θέλοντας να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό άεριο με την προοπτική λειτουργίας του Nord Stream 2, κινητοποίησαν και τον αντιπρόεδρο Al. Novak.


Η Ρωσία πιστεύει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση και τελικά θα αρχίσει να λειτουργεί, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak στα μέσα ενημέρωσης του RBC.

Η κατασκευή του αγωγού, που εκτείνεται από τη Ρωσία στη Γερμανία στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας και παρακάμπτει την Ουκρανία, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά παραμένει σε αδράνεια εν αναμονή της ρυθμιστικής έγκρισης από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

H πολιτική εργαλειοποίηση του αγωγού

Το έργο έχει γίνει ολοένα και πιο πολιτικοποιημένο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, που φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία για να την αποτρέψει από το να σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι έχει τέτοια σχέδια.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz εξέφρασε την αισιοδοξία του τον περασμένο μήνα ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν θα συνδεθεί, λέγοντας ότι δεν συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είχε «Plan B» σε περίπτωση που ο Nord Stream 2 δεν πιστοποιηθεί, ο Novak είπε: «Δεν εξετάζουμε τέτοιες επιλογές και πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει σύμφωνα με τους χρόνους που έχουν οριστεί για πιστοποίηση».

Αναμένεται ότι η πιστοποίηση θα ολοκληρωθεί όχι νωρίτερα από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Ο Novak είπε επίσης ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει δει τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης και έλλειψης προμηθειών, αλλά με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης