Ενέργεια

H νέα «ανάγνωση» της Ρωσίας στον Nord Stream 2 - «Δεν είναι επιλογή η αποτυχία πιστοποίησης»

H νέα «ανάγνωση» της Ρωσίας στον Nord Stream 2 - «Δεν είναι επιλογή η αποτυχία πιστοποίησης»
Το έργο έχει γίνει ολοένα και πιο πολιτικοποιημένο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Η Ρωσία πιστεύει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση και τελικά θα αρχίσει να λειτουργεί, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak στα μέσα ενημέρωσης του RBC.

Η κατασκευή του αγωγού, που εκτείνεται από τη Ρωσία στη Γερμανία στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας και παρακάμπτει την Ουκρανία, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά παραμένει σε αδράνεια εν αναμονή της ρυθμιστικής έγκρισης από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

H πολιτική εργαλειοποίηση του αγωγού

Το έργο έχει γίνει ολοένα και πιο πολιτικοποιημένο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, που φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία για να την αποτρέψει από το να σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι έχει τέτοια σχέδια.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz εξέφρασε την αισιοδοξία του τον περασμένο μήνα ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν θα συνδεθεί, λέγοντας ότι δεν συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είχε «Plan B» σε περίπτωση που ο Nord Stream 2 δεν πιστοποιηθεί, ο Novak είπε: «Δεν εξετάζουμε τέτοιες επιλογές και πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει σύμφωνα με τους χρόνους που έχουν οριστεί για πιστοποίηση».

Αναμένεται ότι η πιστοποίηση θα ολοκληρωθεί όχι νωρίτερα από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Ο Novak είπε επίσης ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει δει τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης και έλλειψης προμηθειών, αλλά με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης