Ενέργεια

ΔΑΠΕΕΠ: Δυο κινήσεις για 1,5 δισ στις επιδοτήσεις ρεύματος του 2022 - Προς μηδενισμό του ποσοστού του ΕΛΑΠΕ

ΔΑΠΕΕΠ: Δυο κινήσεις για 1,5 δισ στις επιδοτήσεις ρεύματος του 2022 - Προς μηδενισμό του ποσοστού του ΕΛΑΠΕ
Ποιά μέτρα εξετάζονται από το ενεργειακό επιτελείο για τη νέα χρονιά
Σχετικά Άρθρα

Νέα μέτρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης από τις αρχές του νέου έτους. Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι συσκέψεις, με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων της αγοράς, προκειμένου να αναζητηθούν καταρχάς πηγές εσόδων για τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων αλλά και τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων.

Ειδικότερα, χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθ. Δαγούμα και περίπου 40 εκπροσώπους της ενεργειακής αγοράς. Είχε προηγηθεί την Τρίτη ευρεία διαδικτυακή σύσκεψη με τους κ.κ. Σκρέκα και Δαγούμα καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλη, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πλούτων κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Αθανάσιου Πετραλιά και του Πρόεδρου του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννη Γιαρέντη.

Και στις δύο συσκέψεις ετέθησαν στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα προκειμένου να αναζητηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και πρόσθετα μέτρα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΑΠΕΕΠ έχει εξασφαλίσει την δυνατότητα να δοθεί το σύνολο των εσόδων των ρύπων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που σημαίνει να μηδενιστούν τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ.

Οι προτάσεις που συζητήθηκαν ήταν πολλές, ωστόσο ως πιθανότερο σενάριο για την εξεύρεση πόρων προβάλλει τελικά ο μηδενισμός των πόρων από τους πλειστηριασμούς των ρύπων που κατευθύνονται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Είναι αξιοσημείωτο, ότι λίγες ημέρες πριν, η πρόταση ήταν τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από τους ρύπους να περιοριστούν από το 8% σήμερα, στο 4% ώστε να εμπλουτιστεί το ΤΕΜ.


Feed in Premium και κριτήρια επιδότησης

Αλλά ακόμη και με μηδενισμό των πόρων από τους ρύπους που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ, θα χρειαστούν πολλά επιπλέον κονδύλια για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος. Γι΄ αυτό, μια από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το επιτελείο του κ. Σκρέκα, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, είναι να …μπει χέρι και στο κονδύλι που συγκεντρώνεται στον ΔΑΠΠΕΠ από τις μονάδες ΑΠΕ με Feed in Premium. Πρόκειται για τις επιστροφές των επιπλέον εσόδων από τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή τη διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς και της χονδρεμπορικής τιμής), ποσά που αυξάνονται, όσο είναι αυξημένες οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Μάλιστα, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι τα ποσά που μπορεί να συγκεντρωθούν το 2022 από αυτές τις δύο πηγές μπορεί να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αναζητούνται και τα κριτήρια για τους δικαιούχους των επιδοτήσεων, οι οποίες από τον νέο χρόνο θα πάψουν να είναι οριζόντιες. Πάντως στο ενεργειακό επιτελείο διατηρούν τις ελπίδες, ότι η άνοιξη θα έχει εκτονώσει από πολλές πλευρές την κρίση με εύρεση συμφωνιών σε κορυφαίο διεθνές επίπεδο και εποχική πτώση της ζήτησης. Προς το παρόν οι τιμές των προθεσμιακών της περιόδου παραμένουν υψηλά και παρά τις πτώσεις 9,1% τον Μάρτιο του 22 στα 94 ευρώ/MWh και 6,2% τον Απρίλιο του 22 στα 87,7 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη ο υπουργός ζήτησε από τους προμηθευτές ενέργειας να αναγράφουν με ευκρινή τρόπο στους λογαριασμούς ρεύματος την έκπτωση ΤΕΜ που προσφέρει η πολιτεία, ενώ ζήτησε και ενημέρωση για το εάν έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με τους παρόχους που συμμετείχαν στη συζήτηση, μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι εξατομικευμένοι διακανονισμοί οφειλών των πελατών τους, ωστόσο ακόμη δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης