Ενέργεια

Η Κίνα μειώνει κατά 11% τις εισαγωγές αργού –Στα 76 δολ. κινείται το αργό, στα 79 δολ. το Brent

Η Κίνα μειώνει κατά 11% τις εισαγωγές αργού –Στα 76 δολ. κινείται το αργό, στα 79 δολ. το Brent

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας λέει ότι το σύμφωνο του ΟΠΕΚ+ είναι «ουσιώδες» για τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου

 

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα την Πέμπτη, αφού ο κορυφαίος εισαγωγέας στον κόσμο, η Κίνα μείωσε την πρώτη παρτίδα εισαγωγών αργού για το 2022, αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο των αμερικανικών στοιχείων που δείχνουν ότι η ζήτηση καυσίμων είχε διατηρηθεί παρά την ραγδαία αύξηση των μολύνσεων από τον κορωνοϊό Omicron.

Περί τις 19:20 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 0,11%, στα 79,14 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 0,47%, στα 76,92 δολάρια το βαρέλι μετά από έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις κερδών.
Οι τιμές του πετρελαίου αντιστάθμισαν τα προηγούμενα κέρδη αφού η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, μείωσε την πρώτη παρτίδα των ποσοστώσεων εισαγωγής του 2022 κυρίως σε ανεξάρτητα διυλιστήρια κατά 11%.
Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν μεταξύ 50% και 60% το 2021, καθώς η ζήτηση καυσίμων ανέβηκε στα επίπεδα σχεδόν προ της πανδημίας και οι βαθιές περικοπές παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του ΟΠΕΚ+) για το μεγαλύτερο μέρος του έτους περιόρισαν υπερπαραγωγή.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών ΕΙΑ των ΗΠΑ την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 24 Δεκεμβρίου, ποσό μεγαλύτερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.
Τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος μειώθηκαν επίσης υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή παρά τα ρεκόρ κρουσμάτων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τιμές του πετρελαίου έλαβαν επίσης στήριξη από τα βήματα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό του αντίκτυπου των κρουσμάτων κορωνοϊού στην οικονομική ανάπτυξη

Ο ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσει στις 4 Ιανουαρίου για να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την αύξηση της παραγωγής τον Φεβρουάριο.

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμφωνία παραγωγής του ΟΠΕΚ + είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου και ότι οι παραγωγοί πρέπει να συμμορφωθούν με το σύμφωνο.
Το Ιράκ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την τήρηση των υφιστάμενων πολιτικών του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 bpd συνολικά τον Φεβρουάριο. Η Shell ανακοίνωσε ότι έχει επαναλάβει τις εξαγωγές πετρελαίου Forcados στη Νιγηρία, χαλαρώνοντας μία από τις τρεις μεγάλες παγκόσμιες διακοπές λειτουργίας που περιλαμβάνουν επίσης τον Ισημερινό και τη Λιβύη.



www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης