Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής τον Φεβρουάριο

Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής τον Φεβρουάριο
Άνοδο του στόχου παραγωγής για τον Φεβρουάριο κατά 400.000 bpd προβλέπουν τα σχέδια του ΟΠΕΚ+

 

Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να τηρήσει τα σχέδιά του για αύξηση της παραγωγής τον Φεβρουάριο, κατά την συνεδρίαση της Τρίτης, βλέποντας έναν ήπιο και βραχύβιο αντίκτυπο στη ζήτηση από την παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ο ΟΠΕΚ+, έχει σταδιακά προχωρήσει σε περικοπές ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), περίπου 10% της παγκόσμιας παραγωγής, που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2020 για να αντιμετωπισθεί το χτύπημα στη ζήτηση από την πανδημία.
Τα τρέχοντα σχέδια προβλέπουν την αύξηση του στόχου παραγωγής τουγια τον Φεβρουάριο κατά 400.000 bpd.
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ο όμιλος έχει προχωρήσει σε περικοπές περίπου 3,4 εκατομμυρίων βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη συμφωνία του Ιουλίου 2021.

Σε μια τεχνική έκθεση που επικαλείται το Reuters  ο OPEC+ μείωσε τον αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου από την παραλλαγή Omicron.
«Ο αντίκτυπος… αναμένεται να είναι ήπιος και βραχύβιος, καθώς ο κόσμος είναι καλύτερα εξοπλισμένος για τη διαχείριση του COVID-19 και των σχετικών προκλήσεων», ανέφερε η έκθεση της Μικτής Τεχνικής Επιτροπής (JTC).

Στόχοι

Ενώ ο όμιλος αυξάνει τους στόχους του, η παραγωγή του δεν συμβαδίζει, καθώς ορισμένα μέλη είναι αντιμέτωπα με περιορισμούς παραγωγικής ικανότητας. Οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ έχασαν τους στόχους παραγωγής τους κατά 650.000 bpd τον Νοέμβριο και 730.000 bpd τον Οκτώβριο, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) τον περασμένο μήνα. Reuters Graphics Reuters Graphics
Στο βασικό σενάριο της έκθεσης JTC, τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ το 2022 θα παραμείνουν κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019 τα πρώτα τρία τρίμηνα πριν αυξηθούν πάνω από αυτόν τον μέσο όρο κατά 24 εκατομμύρια βαρέλια το τέταρτο τρίμηνο. Τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι ο όμιλος είναι πιο ανοδικός για τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου από την προηγούμενη πρόβλεψή του τον Δεκέμβριο. Αναθεώρησε το έλλειμμα του 2021 κατά 300.000 bpd σε 1,5 εκατομμύρια bpd και μείωσε το πλεόνασμα του 2022 από 1,7 εκατομμύρια bpd σε 1,4 εκατομμύρια bpd.

Εκλογή δια βοής

Ο ΟΠΕΚ συνεδρίασε τη Δευτέρα και συμφώνησε να διορίσει τον Haitham al-Ghais, πρώην κυβερνήτη του Κουβέιτ στον ΟΠΕΚ, ως νέο γενικό γραμματέα του, για να διαδεχθεί τον Νιγηριανό Mohammad Barkindo, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚ.
Ο Al-Ghais θα αναλάβει τα ηνία την 1η Αυγούστου.
«Θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Α.Ε. Haitham Al Ghais για τον διορισμό του, δια βοής, ως ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz.
Ο διορισμός με βοή, μια πιο άτυπη διαδικασία, ήταν ιδέα του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, και είναι παρέκκλιση από την ψηφοφορία για την εξεύρεση συναίνεσης μεταξύ όλων των κρατών μελών, που συνήθιζαν να εκλέγουν γραμματέα πιο δύσκολα.

Ο Haitham al-Ghais, πρώην εκπρόσωπος του Κουβέιτ στον ΟΠΕΚ, ήταν ο μόνος υποψήφιος για την θέση του γενικού γραμματέα.
Ο Νιγηριανός Barkindo, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί στα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου, ανέλαβε την κορυφαία θέση του ΟΠΕΚ στα μέσα του 2016 και είχε μια δεύτερη τριετή θητεία το 2019.
Ο Barkindo οδήγησε τον ΟΠΕΚ σε μια περίοδο ακραίων αναταράξεων, κατά την οποία οι τιμές έχουν καταρρεύσει αρκετές φορές, μεταξύ άλλων κάτω από το μηδέν το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Βοήθησε επίσης στη σύναψη συμφωνίας με παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου για την εξισορρόπηση της αγοράς από το 2016.

Ο νέος γενικός γραμματέας θα πρέπει να εξισορροπήσει τις ανάγκες εσόδων του ΟΠΕΚ έναντι των πιέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να βοηθήσει στην κάλυψη της ζήτησης καθώς ανακάμπτει από την πανδημία του COVID-19. Το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μερικοί από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Ο Al-Ghais παραιτήθηκε από τη θέση του εκπροσώπου του Κουβέιτ στον ΟΠΕΚ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και διορίστηκε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος διεθνούς μάρκετινγκ στην κρατική Kuwait Petroleum Corporation (KPC).


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης