Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EIA: Αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 59% στο τέλος του 2021 - Η ζήτηση ξεπέρασε την παραγωγή σε πετρέλαιο και φ/α

EIA: Αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 59% στο τέλος του 2021 - Η ζήτηση ξεπέρασε την παραγωγή σε πετρέλαιο και φ/α
Τα πάνω-κάτω έφερε στην αγορά η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του Covid-19

Οι τιμές της ενέργειας στο τέλος του 2021 ήταν 59% υψηλότερες από ό,τι στην αρχή του έτους, σύμφωνα με νέα έκθεση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA). Η έκρηξη των τιμών της ενέργειας - η οποία ήταν μεγαλύτερη από τα κέρδη που είδαν άλλα commodities - ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του Covid-19.

Οι περισσότερες τιμές άλλων βασικών εμπορευμάτων στον S&P Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) παρουσίασαν αύξηση περίπου 20%, με εξαίρεση τα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία σημείωσαν πτώση.

Στο ενεργειακό τμήμα του δείκτη εμπορευμάτων η RBOB (χονδρική βενζίνη) σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο με 67%, ακολουθούμενη από το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά το WTI και το Brent. Η βενζίνη και φυσικό αέριο ολοκλήρωσαν το ενεργειακό τμήμα του GSCI.

61_1.jpg


Τα βασικά χαρακτηριστικά του ενεργειακού Δείκτη

Η ενίσχυση των τιμών του ενεργειακού δείκτη περιελάμβανε καιρικές διαταραχές (συμπεριλαμβανομένου του παγετού του Φεβρουαρίου και του τυφώνα Ida), καθώς και αυξημένη ζήτηση για βενζίνη και ντίζελ και αυξημένη ζήτηση για αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που ξεπέρασε την παραγωγή.

Το φάρμακο για την πανδημία Covid-19 μείωσε τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεγεθύνοντας τη διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αργού πετρελαίου.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου αυξήθηκε στα 11,8 εκατομμύρια bpd στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εβδομάδα που έληξε στις 24 Δεκεμβρίου, την τελευταία εβδομάδα για την οποία η EIA παρείχε στοιχεία, από 13,1 εκατομμύρια bpd τον Μάρτιο του 2020, όταν η καταστροφή της ζήτησης δεν ήταν ακόμη εμφανής στην αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης