Ενέργεια

Aντιδράσεις στην Τσεχία για το υδρογόνο - Έκρυθμη κατάσταση στο Καζακστάν για το LPG

Aντιδράσεις στην Τσεχία για το υδρογόνο - Έκρυθμη κατάσταση στο Καζακστάν για το LPG

Αναζητεί συμμάχους η Τσεχία για τροποποίηση του σχεδίου για τις πράσινες επενδύσεις

 

Σχετικά Άρθρα
Η Τσεχία  θα αναζητήσει συμμάχους για να αλλάξει τους όρους για τη συμπερίληψη έργων φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας στο πολυσυζητημένο σχέδιο πράσινων επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε πρόταση στις 31 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή της ΕΕ συμπεριέλαβε επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνικά στις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων και τη διευκόλυνση μιας ενδεχόμενης μετάβασης στην παραγωγή πλήρως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ορισμένα κράτη της ΕΕ υποστηρίζουν ότι απαιτούνται επενδύσεις σε φυσικό αέριο για να τα βοηθήσουν να σταματήσουν τον πιο ρυπογόνο άνθρακα, ενώ άλλα λένε ότι η σήμανση ως πράσινου καυσίμου υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ντάνιελ Μπένες, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας κοινής ωφελείας CEZ και αντιπρόεδρος στην Τσεχική Βιομηχανική Συνομοσπονδία, χαρακτήρισε τα σχέδια πολύ αυστηρά.
Η προτεινόμενη απαίτηση για ανάμιξη του 30% του υδρογόνου σε καύσιμο αερίου για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2026 δεν είναι ρεαλιστική, επεσήμανε.

Τα πυρηνικά

Η Τσεχική Δημοκρατία, μαζί με τη Γαλλία και την Πολωνία, υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια έχει να παίξει μεγάλο ρόλο λόγω της έλλειψης εκπομπών CO2, αλλά άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, ανησυχούν για τα ραδιενεργά απόβλητα. Αξιωματούχοι της τσεχικής κυβέρνησης και της βιομηχανίας αρχικά εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στο προσχέδιο κανόνων, αλλά αργότερα το επέκριναν αφού εξέτασαν προσεκτικότερα τις λεπτομέρειες.

"Κύριο καθήκον μας τώρα είναι να προσεγγίσουμε ομοϊδεάτες κράτη μέλη της ΕΕ και να προσπαθήσουμε ... να διαπραγματευτούμε καλύτερες συνθήκες που θα αντικατοπτρίζουν περισσότερο τα συμφέροντά μας", έγραψε στο Twitter αργά τη Δευτέρα ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Γιόζεφ Σικέλα, χωρίς να διευκρινίσει αυτούς τους όρους.

Ο Μπένες ανέφερε επίσης, σε μια ανάρτηση στο LinkedIn, ότι οι κανόνες θα σημαίνουν ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα περιοριστεί στην κατασκευή μόνο μιας νέας πυρηνικής μονάδας, που σχεδιάζεται στο εργοστάσιο της CEZ στο Dukovany. Η Επιτροπή θα συλλέξει σχόλια έως τις 12 Ιανουαρίου και ελπίζει να εγκρίνει ένα τελικό κείμενο μέχρι το τέλος του μήνα.
Μετά το κείμενο μπορεί να συζητηθεί με τις κυβερνήσεις και το κοινοβούλιο της ΕΕ για έως και έξι μήνες.

Ανοδικά και πάλι οι τιμές του φυσικού αερίου - Σφοδρές αντιστάσεις στο Καζακστάν

Πάντως οι τιμές του φυσικού αερίου επανέκαμψαν χθες 4/1 στα 89,7ευρώ/MWh αυξανόμενες 11,52% με τους Γερμανούς να κρατούν σταθερά αντεστραμμένη την ροή του Yamal, ενώ οι Ρώσοι δεν αυξάνουν την παραγωγή, σύμφωνα με μέσα όπως το Reyters. Ταυτόχρονα όμως, όλα τα μέσα σημειώνουν ότι οι ροές δεν καταλήγουν στην Δυτική Ευρώπη.
Οι τιμές δείχνουν έναν εγκλωβισμό σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022, το συμβόλαιο του οποίου είναι  στα 79,81 ευρώ/MWh.

Παράλληλα η ενεργειακή κρίση έχει αρχίσει να δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις, όπως αυτή του Καζακστάν, όπου οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί σε όλη την χώρα.
Η άνοδος των τιμών του LPG  έχει οδηγήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις.
Και αυτό γιατί οι εποδιτούμενες επί χρόνια τιμές απελεθερώθηκαν με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν
Η διαμαρτυρία έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις και καταδεικνύει τις επιπτώσεις που θα έχει η ενεργειακή κρίση με τις διαστάσεις που λαμβάνει.


www.worldenegynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης