Ενέργεια

Νέες διαστάσεις στην Ευρώπη από τον αγωγό Nord Steam 2 - «Δεν συμφέρει τη Ρωσία να χάσει δισ. ευρώ»

Νέες διαστάσεις στην Ευρώπη από τον αγωγό Nord Steam 2 - «Δεν συμφέρει τη Ρωσία να χάσει δισ. ευρώ»
Σύμφωνα με τον Ischinger, περίπου το 43% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία

Η Ρωσία θα χάσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια εάν εγκαταλειφθεί ένα έργο αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Γερμανία - και αυτή η απειλή είναι κάτι που η Ευρώπη μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πιέσει τη Μόσχα, σύμφωνα με πρώην Γερμανό πρέσβη στις ΗΠΑ,

«Πιστεύω ότι ο αγωγός αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στοιχείο μόχλευσης για εμάς, αν τον χειριστούμε έξυπνα», δήλωσε ο Wolfgang Ischinger, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Τα δεδομένα

Ο Nord Stream 2 είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία που θα μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη κάθε χρόνο, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές. Είναι αμφιλεγόμενο γιατί παρακάμπτει χώρες όπως η Ουκρανία και η Πολωνία, οι οποίες αντιτίθενται σθεναρά, και το έργο έχει παγιδευτεί σε γεωπολιτική συζήτηση.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν θορυβηθεί από τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας, με πολλούς ειδικούς να φοβούνται ότι η Μόσχα θα εισβάλει στη γείτονα χώρα. Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν ότι ο αγωγός θα πρέπει να προστεθεί σε μια λίστα πιθανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Περίεργο και αβέβαιο το μέλλον

Σύμφωνα με τον Ischinger, περίπου το 43% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία, όπως αναφέρει η Eurostat. Θα είναι «οδυνηρό» για την Ευρώπη να περιορίσει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και μπορεί να υπάρξουν περισσότερες ελλείψεις ενέργειας, αλλά η Μόσχα θα πρέπει να περιμένει από την Ευρώπη να αντιδράσει εάν κλιμακωθούν οι στρατιωτικές δραστηριότητες. «Δεν συμφέρει τη Ρωσία να χάσει δις. ευρώ από την παραδοσιακή πηγή εσόδων της» συμπλήρωσε.

Ο πολιτικός λόγος της Γερμανίας

Κλειδί στην εξέλιξη των πραγμάτων είναι η αλλαγή του πολιτικού τόνου που προέρχεται από τη Γερμανία, τον τελικό προορισμό του αγωγού Nord Stream 2. Η νέα ηγεσία της Γερμανίας έχει πάρει μια σημαντικά διαφορετική θέση, σε σύγκριση με την πρώην καγκελάριο Angela Merkel. Η νέα υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Annalena Baerbock, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εγκρίνει τον αγωγό στην τρέχουσα μορφή του, λέγοντας τον Δεκέμβριο ότι «όπως έχουν τα πράγματα, αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να εγκριθεί ως έχει».

Ωστόσο, η θέση της χώρας δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές πού βρίσκεται η υπόλοιπη γερμανική κυβέρνηση για το θέμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης