Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πιστωτική διευκόλυνση 10 δισ. ευρώ στην γερμανική κοινής ωφέλειας Uniper φέρνει η ενεργειακή κρίση

Πιστωτική διευκόλυνση 10 δισ. ευρώ στην γερμανική κοινής ωφέλειας Uniper φέρνει η ενεργειακή κρίση

Από τη μητρική Fortum και την κρατική τράπεζα KfW

 

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper εξασφάλισε πιστωτικές διευκολύνσεις ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη μητρική Fortum και την κρατική τράπεζα KfW για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου αστάθεια στις αγορές ενέργειας, ανέφερε σε ανακοίνωση.

Η Uniper, στην οποία η Φινλανδική Fortum κατέχει περισσότερο από 76%, ανακοίνωσε ότι ως μέρος των μέτρων έχει επίσης αντλήσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ πιστωτικών διευκολύνσεων από τις βασικές της τράπεζες, . «Ο λόγος για αυτά τα πρόσθετα χρηματοπιστωτικά μέσα είναι οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις των τιμών - σε ορισμένες περιπτώσεις - αρκετών εκατοντάδων τοις εκατό μέσα σε λίγους μήνες σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον αγοράς», δήλωσε η επικεφαλής οικονομικών της Uniper, Tiina Tuomela.

Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής η RWE όταν ρωτήθηκε για το εάν έπρεπε να εξασφαλίσει επιπλέον περιθώρια χρηματοδότησης, ανέφερε ότι έχει κάνει ρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει την κατάσταση μέσω πιστωτικών γραμμών και άλλων χρηματοδοτικών μέσων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί εν μέσω οικονομικής ανάκαμψης, χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης και κερδοσκοπίας σχετικά με τις προμήθειες από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, συσσωρεύοντας πίεση τόσο στις εταιρείες ενέργειας όσο και στους καταναλωτές.
Οι αγορές commodities χονδρικής και βασισμένες στο χρηματιστήριο απαιτούν συνήθως προκαταβολές για την κάλυψη των ανοιχτών υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης.

Η Fortum, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 1.000% σε πρωτοφανή επίπεδα τον Δεκέμβριο.
Οι μετοχές της Uniper, η οποία είναι μεταξύ των οικονομικών υποστηρικτών του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, υποχώρησαν έως και 3,3% λόγω της αναχρηματοδότησης, η οποία σύμφωνα με τους traders ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.
Οι μετοχές της Fortum υποχώρησαν έως και 3,4%. Η Uniper είπε ότι ενώ η πιστωτική διευκόλυνση που παρείχε η Fortum έχει εν μέρει χρησιμοποιηθεί, το δάνειο της KfW δεν είχε χρησιμοποιηθεί, προσθέτοντας ότι συνολικά αυτά τα βήματα θα της έδιναν οικονομική ευελιξία σε «δυνητικά ακραίες» συνθήκες της αγοράς. Ενώ η αστάθεια των τιμών αυξάνει την ανάγκη για πληρωμές ασφάλειας, αυξάνει επίσης την αξία του ενεργητικού φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Uniper, επεσήμανε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές κερδών της δεν επηρεάστηκαν αρνητικά.
«Οικονομικά, η Uniper είναι μια πολύ υγιής εταιρεία», είπε η Tuomela. «Ωστόσο, θεωρούμε ότι οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι χρήσιμες ως προληπτικά μέτρα για να αυξήσουμε το περιθώριο ρευστότητάς μας».

CEO Uniper: Στα μέσα του 2022 η έγκριση του Nord Stream 2

Ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, θα μπορούσε να εγκριθεί στα μέσα του έτους, δήλωσε σε εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος ενός από τους οικονομικούς υποστηρικτές του έργου.
Ο αγωγός, υπό την ηγεσία της ρωσικής Gazprom, έχει ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο και περιμένει την τελική πιστοποίηση από τη γερμανική υπηρεσία δικτύου, η οποία έχει πει ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Αυτό έχει επιβαρύνει τις διπλωματικές σχέσεις που είναι ήδη τεταμένες από τον κίνδυνο ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι ο αγωγός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση πολιτικής πίεσης στη Μόσχα.

"Δεν βλέπω καμία πολιτική παρέμβαση, η υπηρεσία δικτύου εξετάζει το θέμα όπως έχει προγραμματιστεί. Θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022. Ο Nord Stream 2 είναι σημαντικός", δήλωσε ο Klaus-Dieter Maubach, Διευθύνων Σύμβουλος της Uniper, στη γερμανική Rheinische Post.

Η Uniper είναι μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών - Wintershall Dea, η Shell, η OMV και η Engie - που έχουν πληρώσει τα μισά από τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια που κόστισε το Nord Stream 2.
"Κάθε πρόσθετη δυνατότητα εισαγωγής συμβάλλει στη διευκόλυνση της κατάστασης στην αγορά φυσικού αερίου", δήλωσε ο Maubach.
«Αλλά φυσικά, υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι: εάν η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας ενταθεί, ο αγωγός θα μπορούσε να γίνει στόχος των κυρώσεων των ΗΠΑ».

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης