Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

ΗΠΑ: Άνοδος 6,2% στις εκπομπές αερίων το 2021

ΗΠΑ: Άνοδος 6,2% στις εκπομπές αερίων το 2021
Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα αυξήθηκε κατά 17%

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,2% πέρυσι σε σχέση με το 2020, καθώς η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα εκτινάχθηκε κατά 17% και οι οδηγοί επέστρεψαν στους δρόμους μετά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Η προβλεπόμενη αύξηση των εκπομπών δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι πιο μακριά από τον στόχο που έθεσε η κυβέρνηση Μπάιντεν βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα για μείωση των εκπομπών 50-52% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.
Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στις ΗΠΑ ήταν 17,4% κάτω από τα επίπεδα του 2005 το 2021, αυξημένες 22,2% κάτω από τα επίπεδα του 2005 το 2020, σύμφωνα με το Rhodium Group, έναν ερευνητικό οργανισμό. Η ομάδα ανέλυσε τα προκαταρκτικά δεδομένα εκπομπών στις ΗΠΑ για το 2021, ένα έτος που υποτίθεται ότι θα χαρακτηριζόταν από ανάκαμψη μετά την αναταραχή της οικονομίας που σχετίζεται με την πανδημία.
Διαπίστωσε ότι η αύξηση των εκπομπών ξεπέρασε τον ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης, χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση.

Μεταφορές και ηλεκτρική ενέργεια

Πρωταγωνιστές της αύξησης των εκπομπών ήταν οι τομείς των μεταφορών και της ηλεκτρικής ενέργειας, των οποίων οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 10% και 6,6%, αντίστοιχα το 2021.
Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής άνθρακα κατά 17% -η πρώτη αύξηση από το 2014- που οδήγησε σε άνοδο των εκπομπών. Ο τομέας των μεταφορών των ΗΠΑ, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των καθαρών εκπομπών στις ΗΠΑ, σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο το 2021, ένα χρόνο μετά την πτώση 15% το 2020 από τα επίπεδα του 2019 - η μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που οδήγησε σε δραστικό περιορισμό των οδικών μετακινήσεων λόγω του κορωνοϊού.

Αυξήθηκαν πιο γρήγορα από την οικονομία

«Περιμέναμε να αυξηθούν ξανά οι εκπομπές. Αυτό από μόνο του δεν δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας», δήλωσε η Κέιτ Λάρσεν, συνεργάτης της Rhodium που συμμετείχε στην ανάλυση. «Αυτό που ήταν ανησυχητικό ήταν ότι οι εκπομπές ανέκαμψαν πιο γρήγορα από τη συνολική οικονομία».
Η οικονομία αναπτύχθηκε περίπου κατά 5,7% το 2021, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ.

Ο στόχος του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι να μειώσει τις εκπομπές κατά 50% έως 52% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.Η Λάρσεν είπε ότι τα στοιχεία των εκπομπών κατά την πανδημία - μέτριες μειώσις λόγω αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια - παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα.

«Νομίζω ότι υπήρχε ελπίδα σε εκείνο το σημείο ότι η πανδημία θα άλλαζε τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα, ότι θα ήταν μια ευκαιρία να επενδύσουμε στην υποδομή που χρειαζόμαστε για να ανακάμψουμε με πιο βιώσιμο τρόπο. Κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε», είπε η Λάρσεν. «Χωρίς άλλη σημαντική παρέμβαση, η πορεία στην οποία βρισκόμαστε δεν θα μας φέρει πιο κοντά στους κλιματικούς μας στόχους μέχρι το 2030».


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης