Ενέργεια

IGB: Γιατί οι Βούλγαροι ζητούν τα ρέστα από την ΑΒΑΞ - Όλο το παρασκήνιο

IGB: Γιατί οι Βούλγαροι ζητούν τα ρέστα από την ΑΒΑΞ - Όλο το παρασκήνιο
Η βουλγαρική πλευρά υποστηρίζει ότι η Βουλγαρία συνεχίζει να χάνει εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του αγωγού έσοδα 750.000 ευρώ την ημέρα
Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις Ελλάδας- Βουλγαρίας για το ζήτημα των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB.
Λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σόφια στις 20 Δεκεμβρίου και τη συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πέκτκοφ, οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για εκτόνωση της έντασης διαψεύστηκαν πλήρως. Στις 5 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ασέν Βασίλεφ , με επιστολή του προς την κοινοπραξία ICGB που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του έργου και στην οποία συμμετέχoυν εκτός από την βουλγαρική ΒΕΗ, η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison, ζήτησε να πάρει μέτρα κατά της κατασκευάστριας εταιρίας Aβαξ, υπό την απειλή μάλιστα της επιβολής κυρώσεων στην ίδια την κοινοπραξία από πλευράς της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Στόχος των Βούλγαρων να κυρηχθεί έκπτωτη η ΑΒΑΞ

Με την επιστολή προς τον φορέα υλοποίησης του αγωγού, η βουλγαρική κυβέρνηση κλιμακώνει τις πιέσεις της για να κηρυχθεί έκπτωτη η ανάδοχος ελληνική εταιρία, η επικράτηση της οποίας στον σχετικό διαγωνισμό προκάλεσε δυσαρέσκεια στην βουλγαρική πλευρά. Οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου, τις οποίες η Aβαξ συνδέει με τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, την υποχρέωσαν να αναθεωρήσει το αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υποδομής, το οποίο προέβλεπε ότι θα είναι έτοιμο το 2021. .Η εμπορική λειτουργία του έργου μετατέθηκε για τις 30 Ιουνίου 2022.
Στην διαμάχη που ξεκίνησε αρχικά μεταξύ της βουλγαρικής κυβέρνησης και της Aβαξ για τις καθυστερήσεις η ελληνική κυβέρνηση παρείχε πλήρη στήριξη στην ελληνική εταιρία, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον βούλγαρο ομολόγό του, ο οποίος απέδωσε τις καθυστερήσεις στην πανδημία.

Για μεγάλες απώλειες μιλούν οι Βούλγαροι

Η βουλγαρική πλευρά υποστηρίζει ότι η Βουλγαρία συνεχίζει να χάνει εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του αγωγού έσοδα 750.000 ευρώ την ημέρα, ενώ τα χαμένα οφέλη το τελευταίο έτος ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικολόφ στο κοινοβούλιο στις 6 Ιανουαρίου, η Βουλγαρία θα συνεχίσει να χάνει ακόμη περισσότερα έσοδα εξαιτίας της ημιτελούς κατασκευής. Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία έχει ήδη συμβόλαιο με το Αζερμπαϊτζάν για την εισαγωγή ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως (bcm/y), το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της κατανάλωσής της. Η Βουλγαρία επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην εταιρία Aβαξ, η οποία ζήτησε μια ακόμη παράταση προθεσμίας για την ολοκλήρωση του έργου , την οποία αρνήθηκαν οι βουλγαρικές αρχές. Η βουλγαρική πλευρά διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η ημερομηνία της 1ης Ιουλίου για την εμπορική λειτουργία του έργου είναι αδιαπραγμάτευτη, πιέζοντας για την αναζήτηση νέου κατασκευαστή για την ολοκλήρωση του έργου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης