Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Yergin στο CNBC: «Προάγγελος» υψηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο η κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας

Yergin στο CNBC: «Προάγγελος» υψηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο η κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας
Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν ρίξει σκιά στις ενεργειακές αγορές και η αβεβαιότητα μπορεί να σημαίνει μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών του φυσικού αερίου για την Ευρώπη, λένε οι αναλυτές.

Μιλώντας o Dan Yerginστο στο CNBC, «πρόκειται για μια πολύ σφιχτή αγορά φυσικού αερίου… και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η αίσθηση της επικείμενης κρίσης με τη Ρωσία και την Ουκρανία κρέμεται επίσης πάνω από την αγορά. Και αυτό γιατί, η Ρωσία παρέχει περίπου το 35% του φυσικού αερίου της Ευρώπης».

Μάλιστα, η ερευνητική εταιρεία Capital Economics προειδοποίησε το περασμένο σαββατοκύριακο, πώς εάν η κρίση κλιμακωθεί, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω.

Το νέο «κακό» στοιχείο

Ο William Jackson, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, επεσήμανε ότι εκτός από την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για φυσικό αέριο, τα αποθέματα είναι επίσης χαμηλά αυτή τη στιγμή. «Εάν επιβάλλονταν κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας ή εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως εργαλείο μόχλευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου πιθανότατα θα εκτοξεύονταν στα ύψη», είπε.

Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι συνομιλίες με στόχο την εκτόνωση της κρίσης ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα χωρίς καμία σημαντική πρόοδο.

Η επικείμενη κρίση έχει πυροδοτήσει συζητήσεις ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για να εμποδίσουν το Κρεμλίνο να εισβάλει στην Ουκρανία. Εάν συμβεί αυτό, σύμφωνα με την Capital Economics, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου πιθανότατα θα υπερβούν το ανώτατο όριο των 180 λιρών ανά MWh που παρατηρήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι πτώσεις

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Βορειοδυτική Ευρώπη από την περίοδο Αυγούστου έως Δεκεμβρίου μειώθηκαν κατά 38% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι επίσης χαμηλότερα από το μέσο όρο – και μειώθηκαν κατά 21% στις 12 Ιανουαρίου, έναντι του μέσου όρου της πενταετίας, ανέφερε η εταιρεία.

«Αναμένουμε ότι η περίοδος των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου θα παραταθεί. Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα παραμείνουν χαμηλές καθώς εισερχόμαστε στην περίοδο θέρμανσης 2021/22 με ρεκόρ χαμηλών αποθεμάτων» δήλωσε ο Jefferies.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης