Ενέργεια

Bloomberg: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015 οι ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom

Bloomberg: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015 οι ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom
Σύμφωνα με την εταιρεία οι ροές προς την Τουρκία και την Κίνα αυξήθηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο

Οι ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου του ρωσικού κολοσσού Gazprom προς τις κύριες αγορές του συρρικνώθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου έτους στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, σε μια περίοδο μάλιστα που αυξάνεται η κριτική σε βάρος της ότι παρακρατεί προμήθειες αερίου προς την Ευρώπη.

Ο ρωσικός κολοσσός εξήγαγε 5,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις βασικές αγορές της, στις οποίες περιλαμβάνονται το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η Τουρκία και η Κίνα, δήλωσε η εταιρεία χθες (17/1). Ο όγκος αυτός ισοδυναμεί με μέση ημερήσια ροή 360 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και είναι σχεδόν 18% χαμηλότερος από τον μέσο όρο του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τις ανακοινώσεις της Gazprom.

Απουσιάζουν οι λεπτομερείς καταγραφές

Η εταιρεία, δε, ανακοίνωσε  ότι «παραδίδει φυσικό αέριο σύμφωνα με τα αιτήματα των καταναλωτών και τις συμβατικές υποχρεώσεις της»

Η Gazprom, ωστόσο, δεν δίνει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις εξαγωγές ανά χώρα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να καταγραφούν οι παραδόσεις στην Ε.Ε. - τον μεγαλύτερο αγοραστή φυσικού αερίου, αλλά ανέφερε ότι οι ροές προς την Τουρκία και την Κίνα αυξήθηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι ημερήσιες αποστολές του ρωσικού κολοσσού προς τα ευρωπαϊκά σύνορα έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο στα 250,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στο πρώτο μισό του τρέχοντος μήνα, λίγο περισσότερο από το ήμισυ του όγκου του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο της Gazprom.

Τέλος, ας μην λησμονείται το γεγονός ότι ο ρωσικός αγωγός Yamal-Europe στέλνει φυσικό αέριο προς την αντίθετη κατεύθυνση -από τη Γερμανία προς την Πολωνία- για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Και οι ροές διά μέσου της βασικής διαδρομής από την Ουκρανία προς τη Σλοβακία βρίσκονται μόνο στο 1/3 περίπου του συνήθους όγκου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης