Ενέργεια

Οι κινήσεις της Gazprom δείχνουν «μαύρο» Φεβρουάριο για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Οι κινήσεις της Gazprom δείχνουν «μαύρο» Φεβρουάριο για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Οι εξαγωγές ρωσικών εμπορευμάτων έχουν βρεθεί στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες εν μέσω μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης με τη Δύση για την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom δήλωσε τη Δευτέρα (17/1) ότι δεν έχει κλείσει καμία δυναμικότητα για την άντληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal τον επόμενο μήνα, υπογραμμίζοντας την απότομη πτώση των ρωσικών εξαγωγών στην περιοχή μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το Reuters.

Άλλωστε, το «δρομολόγιο» του αγωγού Yamal-Europe έχει αλλάξει τις τελευταίες 28 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία από τον γερμανικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Gascade. Η εν λόγω σύνδεση έχει αντίστροφη λειτουργία από τις 21 Δεκεμβρίου, συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, αν και αυτές μειώθηκαν τη Δευτέρα χάρη στους ισχυρούς όγκους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στην υψηλότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Οι εξελίξεις

Οι εξαγωγές ρωσικών εμπορευμάτων έχουν βρεθεί στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες εν μέσω μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης με τη Δύση για την Ουκρανία. Η Μόσχα ξεκίνησε τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ σε προσπάθειες να σταματήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ.

Η Ρωσία έχει επίσης κατηγορηθεί από ορισμένους πολιτικούς και εμπειρογνώμονες ότι εσκεμμένα παρακράτησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προκειμένου να λάβει άδεια από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που κατασκευάστηκε για να παρακάμψει την Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία και λέει ότι εκπληρώνει όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις για τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Παράλληλα, δεν έχει γίνει σαφές το πότε ο αγωγός Yamal-Europe θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία. Πηγή κοντά στη Gazprom είπε ότι η εταιρεία που ελέγχεται από το Κρεμλίνο αναμένεται να αλλάξει ροές κάποια στιγμή αυτόν τον μήνα, καθώς η εταιρεία έχει πληρώσει για τους όγκους προς τα δυτικά για τον Ιανουάριο.

Τα προβλήματα στην Ευρώπη

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αποτελούν μείζον πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους καταναλωτές, με ορισμένες εταιρείες να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους λόγω της ταχείας αύξησης του κόστους του περασμένου έτους.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να παλεύει με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες. Τα αποθέματα αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για το συγκεκριμένο διάστημα του χρόνου, ενώ η εποχή που η θέρμανση είναι απαραίτητη αργεί πολύ να τελειώσει.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Alexander Novak επανέλαβε το περασμένο Σάββατο (15/1) ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη, αλλά μόνο εάν υπάρξουν νέα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης