Το παρασκήνιο της μη επιστροφής ΕΤΜΕΑΡ στην βιομηχανία - Στα 120 εκατ ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις

Το παρασκήνιο της μη επιστροφής ΕΤΜΕΑΡ στην βιομηχανία - Στα 120 εκατ ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις
Αναζητώντας την χρυσή τομή το ΥΠΕΝ για διαγραφές οφειλών δεν δίνει στην βιομηχανία το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ που δικαιούται
Την ώρα που η ενεργειακή κρίση μαίνεται και οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος τους οποίους αδυνατούν να πληρώσουν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις ότι κεντρικός στόχος του είναι η στήριξη της εγχώριας παραγωγής δεν εφαρμόζει ακόμη μέτρα που είναι ήδη θεσμοθετημένα όπως το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία. Και αυτό γιατί εν μέσω ενεργειακής κρίσης ο κ. Σκρέκας αποφεύγει να υπογράψει τη σχετική απόφαση αναζητώντας τρόπο σε συνεννόηση με την Κομισιόν να διαγράψει τις οφειλές των επιχειρήσεων εκείνων που θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένα ποσά.

Έτοιμη η πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ

Πρόκειται για μια υπόθεση που εκκρεμεί από το 2019 και όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις που δικαιούνται μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα ποσά που θα πρέπει να ανακτηθούν από εκείνες που πληρώνουν χαμηλότερη χρέωση από αυτή που δικαιούνται.  Έτσι για την τριετία 2019-2021 υπολογίζεται ότι τα χρήματα που πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ που είναι κυρίως επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης ανέρχονται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχο είναι και το ύψος των χρημάτων που πρέπει να ανακτηθούν από επιχειρήσεις που δεν δικαιούνται μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ αλλά συνεχίζουν να πληρώνουν 8,78 ευρώ/MWh έναντι των 17 ευρώ/MWh που είναι η χρέωση βάσης και αφορά το σύνολο των καταναλωτών, πλην των εξαιρούμενων. Μάλιστα μέχρι πρότινος δεν είχε ανοίξει η σχετική πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ για το 2022.

Καθυστέρηση έγκρισης 4 ετών

Πρέπει να σημειωθεί ότι το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία είναι μια παλιά υπόθεση που οι κυβερνήσεις των τελευταίων αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν.
Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της ενέργειας που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2014 προβλέπεται η παροχή σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για την αποπληρωμή των ΑΠΕ. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρέωσε όλα τα κράτη μέλη να υποβάλλουν το αργότερο έως το τέλος του 2019 προς έγκριση μηχανισμό χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι καταναλωτές υποχρεούνται σε μια χρέωση βάσης που σύμφωνα με την τελευταία σχετική απόφαση της ΡΑΕ είναι στα 17 ευρώ/MWh, εκτός συγκεκριμένων επιλέξιμων βιομηχανικών κλάδων, που δικαιούνται μειωμένης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ.

Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να πάρουν έγκριση εγκαίρως. Η Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια και παρά τις υποσχέσεις όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών, καθυστέρησε σχεδόν τέσσερα χρόνια να εγκρίνει τον μηχανισμό του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ ο οποίος τελικώς τέθηκε σε ισχύ από 1.1.2019.
Για την εφαρμογή του μέτρου άνοιξε πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ για τα έτη 2019-2020 πριν ένα έτος, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει δρομολογηθεί η επιστροφή των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί από τους δικαιούχους της έκπτωσης.

Το κόστος της ανάκτησης θα βαρύνει όσους έχουν επωφεληθεί

Η πλατφόρμα για το 2021 άνοιξε προ μηνός και παραμένει απροσδιόριστο χρονικά το πότε θα ανοίξει για το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιλέξιμες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης θα συνεχίσουν να χρεώνονται ΕΤΜΕΑΡ 8,78 Ευρώ/MWh έναντι 2,47 ευρώ που θα ήταν η κανονική μειωμένη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ , όταν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά για τη Μέση Τάση έχει τριπλασιαστεί.
Προφανώς το πρόβλημα ανάγεται στο ότι θα πρέπει να γίνει ανάκτηση αντίστοιχων ποσών ΕΤΜΕΑΡ από σειρά επιχειρήσεων οι οποίες επίσης τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση. Και τούτο διότι η χρέωση των 8,78 ευρώ σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων θεωρείται παράνομη κρατική ενίσχυση. Όσο όμως περνάει ο καιρός χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος τα ποσά που πρέπει να ανακτηθούν αυξάνονται ως παράνομες ενισχύσεις αυξάνονται όπως αυξάνονται και οι οφειλές προς τους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης