Ενέργεια

Χάμπεκ ( YΠΟΙΚ): Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περισσότερο λόγο για τα αποθέματα φυσικού αερίου

Χάμπεκ ( YΠΟΙΚ): Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περισσότερο λόγο για τα αποθέματα φυσικού αερίου
Τα αποθέματα σήμερα ανέρχονται σε μόλις 45%, μειωμένα κατά 9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη επιρροή στα αποθέματα φυσικού αερίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ την Παρασκευή, εν μέσω εντάσεων με τον σημαντικό προμηθευτή της την Ρωσία.
Οι επιλογές κρατικής παρέμβασης τόσο στην ενίσχυση της αποθήκευσης όσο και στις αναλήψεις είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένες από νομική άποψη, δήλωσε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel. «Αυτό δεν είναι ικανοποιητικό και η τελευταία λέξη δεν έχει ειπωθεί», είπε.
Οι υψηλές ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν καταγράψει περαιτέρω άνοδος από τις ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στη γειτονική Ουκρανία, προκαλώντας πιθανώς κυρώσεις από τη Δύση και διακόπτοντας τον εφοδιασμό φυσικού αερίου.
Οι υψηλές τιμές και τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου έχουν επίσης τροφοδοτήσει τις ανησυχίες ότι η βιομηχανία και τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να μείνουν ανεπαρκείς από ενέργεια ή να πληρώσουν πέρα από τις δυνατότητες τους για προμήθειες αυτόν τον χειμώνα.

Προστασία προμηθειών

Η χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου των 24 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων της Γερμανίας ισοδυναμεί με περίπου το ένα τέταρτο της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης, αλλά τα αποθέματα σήμερα ανέρχονται σε μόλις 45%, μειωμένα κατά 9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, δείχνουν τα στοιχεία του βιομηχανικού συνδέσμου GIE.
Ο Χάμπεκ είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για την προστασία των προμηθειών ενόψει του επόμενου χειμώνα. «Βλέπω ένα πολιτικό καθήκον σε αυτό», σημείωσε.

Ο κλάδος αποθήκευσης είναι ιδιωτικά οργανωμένος, αλλά τα τέλη διαχείρισης για τις υπηρεσίες αποθήκευσης ρυθμίζονται. Η ρωσική Gazprom κατέχει μια σειρά από τοποθεσίες στη Γερμανία και την Αυστρία.
Ο Χάμπεκ τόνισε επίσης ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση εάν η ρυθμιστική αρχή της αποφασίσει ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Γερμανία δεν συμμορφώνεται με τη γερμανική νομοθεσία και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης