Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υψηλές τιμές φυσικού αερίου για τα επόμενα δύο χρόνια βλέπουν οι αναλυτές

Υψηλές τιμές φυσικού αερίου για τα επόμενα δύο χρόνια βλέπουν οι αναλυτές

Γιατί η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας  - Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής αυξήθηκαν πάνω από 300% πέρυσι

Σε υψηλά επιπέδα θα παραμείνουν οι τιμές του φυσικού αερίου για τα επόμενα δύο χρόνια ή και περισσότερο εκτιμούν οι αναλυτές, σύμφωνα με το reuters, με την Ευρώπη να προσπαθεί να αντιμετωπίσει του αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας καθώς το κόστος χονδρικής μετακυλίεται στους καταναλωτές. Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής αυξήθηκαν πάνω από 300% πέρυσι.Τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας φέτος λόγω της παγκόσμιας αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, με τις ομάδες καταναλωτών να προειδοποιούν ότι οι πιο ευάλωτοι μπορεί να πληγούν από την ενεργειακή φτώχεια.
Ανάλυση του reuters δίνει την εικόνα της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς και εξηγεί που οφείλονται οι μεγάλες ανατιμήσεις .

Γιατί είναι υψηλές οι τιμές

Οι εταιρείες ενέργειας πληρώνουν χονδρική τιμή για να αγοράσουν φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, τα οποία στη συνέχεια πωλούν στους καταναλωτές. Όπως σε κάθε αγορά, αυτό μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, λόγω της προσφοράς και της ζήτησης. Οι τιμές συνήθως αυξάνονται ως απάντηση στην υψηλότερη ζήτηση για θέρμανση και φωτισμό το χειμώνα και υποχωρούν το καλοκαίρι.
Όμως οι τιμές έχουν εκτοξευθεί λόγω των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης αερίου, των υψηλών τιμών άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των λιγότερων παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου από δεξαμενόπλοια λόγω της υψηλότερης ζήτησης από την Ασία, των χαμηλότερων από το κανονικό προμηθειών ρωσικού αερίου και των διακοπών υποδομής.
Ο κρύος χειμώνας ενίσχυσε τη ζήτηση και από την αρχή του έτους, η απειλή των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχει προκαλέσει ανησυχίες για διακοπές του εφοδιασμού.
Οι τιμές αναφοράς για την Ευρώπη στον ολλανδικό κόμβο TTF αυξήθηκαν κατά 330% πέρυσι, ενώ τα συμβόλαια αναφοράς στη Γερμανία και τη Γαλλία έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει

Η χειμερινή περίοδος θέρμανσης της Ευρώπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Μαρτίου, αλλά οι τιμές χονδρικής δεν προβλέπεται να μειωθούν σημαντικά κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, παρά τις υποσχέσεις ορισμένων προμηθευτών για περισσότερο φυσικό αέριο. Πολλοί αναλυτές της αγοράς φυσικού αερίου αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα δύο χρόνια ή περισσότερα.

Ο νέος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία - ο οποίος αναμένεται να λάβει γερμανική ρυθμιστική άδεια αργότερα αυτό το έτος - θα μπορούσε να βοηθήσει στη χαλάρωση των τιμών, αν και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει ότι το έργο θα μπλοκαρισθεί εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Η Νορβηγία, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης, παραδίδει φυσικό αέριο στη μέγιστη χωρητικότητα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τυχόν προμήθειες που λείπουν από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της. Το Κατάρ, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει μονομερώς τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης σε περίπτωση έλλειψης λόγω της κρίσης Ρωσίας/Ουκρανίας.

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές λιανικής

Πολλοί προμηθευτές ενέργειας μετακυλίουν υψηλότερα κόστη χονδρικής στους καταναλωτές μέσω των τιμολογίων λιανικής τους. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, σε έναν λογαριασμό διπλού καυσίμου (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο), το κόστος χονδρικής μπορεί να αντιστοιχεί στο 40% του συνόλου.
Οι προμηθευτές μπορούν να αγοράσουν ενέργεια στη χονδρική αγορά την ημέρα της παράδοσης, μια μέρα μπροστά και έως και μήνες ή σεζόν νωρίτερα, προσπαθώντας να προβλέψουν πότε θα είναι χαμηλότερες οι τιμές και πόσα θα αγοράσουν για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Εάν οι προμηθευτές δεν αγοράζουν αρκετή ενέργεια, ίσως χρειαστεί να αγοράσουν περισσότερη σε τιμή που θα μπορούσε να είναι υψηλότερη, ανάλογα με τις κινήσεις της αγοράς.

Ποιος μπορεί να παρέμβει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για διακοπές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, αν και η αποθήκευση και οι υποδομές των χωρών θα πρέπει να προστατεύονται από μεγάλα σοκ. Η Επιτροπή της ΕΕ περιέγραψε τον Οκτώβριο τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις και ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν μακροπρόθεσμες επιλογές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των τιμών.
Οι κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει μέτρα όπως οι επιδοτήσεις, η κατάργηση των περιβαλλοντικών εισφορών ή του ΦΠΑ από τους λογαριασμούς και τα ανώτατα όρια τιμών.
Η Βρετανία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο για τη θέρμανση, εισήγαγε ένα ανώτατο όριο τιμής στα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα τιμολόγια ενέργειας το 2019. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας Ofgem θα αυξήσει αυτό το ανώτατο όριο κατά 54% από τον Απρίλιο. Σε απάντηση, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης 200 λιρών στους λογαριασμούς ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά από τον Οκτώβριο, τα οποία θα αποπληρωθούν σε διάστημα πέντε ετών.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Λόγω της απελευθερωμένης αγοράς, η Βρετανία είχε μια σχετικά ευρεία επιλογή προμηθευτών ενέργειας, αλλά οι υψηλές τιμές χονδρικής οδήγησαν στην κατάρρευση περισσότερων από 25 από αυτούς πρόσφατα. Οι καταναλωτές συνήθως ενθαρρύνονται να αλλάξουν πάροχο ή σε φθηνότερο τιμολόγιο. Ωστόσο, ομάδες καταναλωτών στη Βρετανία λένε τώρα ότι τα τυπικά μεταβλητά τιμολόγια, με την επιφύλαξη του ανώτατου ορίου τιμής, είναι από τα φθηνότερα διαθέσιμα. Οι ρυθμιστικές αρχές όπως η βρετανική Ofgem προτρέπουν τους καταναλωτές να επικοινωνήσουν με τον πάροχο ενέργειας τους εάν δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Συνιστώνται επίσης μέτρα όπως βελτιωμένη μόνωση, ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός και έξυπνοι μετρητές, αλλά ενδέχεται να απαιτούν εκ των προτέρων κόστος. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι πολύ πιο εύκολη τους καλοκαιρινούς μήνες.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης