Ενέργεια

Καθολική Υπηρεσία: Ενσωματώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής για αντικίνητρο στους κακοπληρωτές

Καθολική Υπηρεσία: Ενσωματώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής για αντικίνητρο στους κακοπληρωτές
Εύστοχη απόφαση Σκρέκα για  να μην ευνοείται την επί μακρόν παραμονή των Πελατών στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας - Σε ισχύ από 3 Φεβρουαρίου

Την αύξηση του τιμολογίου αναφοράς για την παροχή καθολικής υπηρεσίας στην ηλεκτρική ενέργεια με την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής που ισχύει σε όλα τα άλλα τιμολόγια, προβλέπει απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και η οποία τίθεται σε ισχύ από τις 3 Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, «δεδομένης της τρέχουσας διεθνούς ενεργειακής κρίσης και της συνακόλουθης αύξησης του ενεργειακού κόστους και των τιμών στην χονδρεμπορική και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να προσαρμοστεί αντίστοιχα το Τιμολόγιο Αναφοράς των Προμηθευτών για την παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας, δια της πρόβλεψης και εφαρμογής ρήτρας αναπροσαρμογής, προκειμένου το Τιμολόγιο Αναφοράς να αντανακλά κατά το δυνατό το κόστος παροχής της υπηρεσίας και να μην ευνοεί την επί μακρόν παραμονή των Πελατών στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας».

Πάροχοι καθολικής υπηρεσίας για τη διετία από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι οι 5 μεγαλύτεροι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα η ΔΕΗ, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, η ΗΡΩΝ, η ELPEDISON και η NRG. Ο επιμερισμός των πελατών της καθολικής υπηρεσίας γίνεται κατ’ αναλογία του ποσοστού των μετρητών που εκπροσωπεί η κάθε εταιρία.
Σημειώνεται ότι στο καθεστώς καθολικής υπηρεσίας υπάγονται καταναλωτές που έχουν απορριφθεί από τους υπόλοιπους προμηθευτές εξαιτίας συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Μέχρι στιγμής η διάρκεια παραμονής στο συγκεκριμένο καθεστώς δεν έχει χρονικό όριο, παρά το γεγονός ότι η ΡΑΕ έχει υποβάλει στο ΥΠΕΝ σχετική εισήγηση, ωστόσο η προμήθεια υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες σημαίνει για τους καταναλωτές αυξημένο κόστος κατά 12%.

Απειλή ωρολογιακής βόμβας με την τρέχουσα συγκυρία

Βεβαίως, υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις που παρέχει η κυβέρνηση, το καθεστώς καθολικής υπηρεσίας είναι φθηνότερο σε σχέση με τα κανονικά τιμολόγια, με κίνδυνο να αποτελέσει καταφύγιο για καταναλωτές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αυξάνοντας έτσι τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στους προμηθευτές και δημιουργώντας μια ωρολογιακή βόμβα για την αγορά.
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι και για τους καταναλωτές που βρίσκονται σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας εφόσον δεν εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, εφαρμόζονται οι νόμιμες ενέργειες για τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως δεδομένου ότι κατά τη χειμερινή περίοδο δεν γίνονται αποκοπές ρεύματος και της αύξησης του κινδύνου συσσώρευσης οφειλών οι οποίες θα είναι δύσκολο να εισπραχθούν αργότερα, ο κ. Σκρέκας προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση για ενσωμάτωση ρήτρας αναπροσαρμογής και στο τιμολόγιο καθολικής υπηρεσίας

Το ιστορικό

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ΡΑΕ το 2020 οι προμηθευόμενοι σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας προσέγγιζαν τους 150.000 και οι οφειλές τους ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 50 εκατ. ευρώ
Συγκεκριμένα ο αριθμός των καταναλωτών που εντάχθηκαν στην καθολική υπηρεσία το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με το 2019 και η αντίστοιχη κατανάλωση κατά 106%.
Η αύξηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρωτοφανούς αύξησης κατά 277% το 2019 σε σχέση με το 2018 στον αριθμό ένταξης καταναλωτών στην καθολική υπηρεσία και κατά 50% της αντίστοιχης κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα ο αριθμός των καταναλωτών μέσης και χαμηλής τάσης που εντάχθηκαν στην καθολική υπηρεσία από 22.127 το 2017 αυξήθηκε στις 33.726 το 2018, εκτινάχθηκε στις 127.252 το 2019 και έφτασε το 2020 στις 153.520.
Αντίστοιχα οι καταναλώσεις από 54.201 MWh το 2017 αυξήθηκαν στις 101.526 το 2018, στις 152.447 το 2019 και το 2020 σχεδόν διπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 314.040 MWh.
Τα συνολικά χρέη το 2019 των καταναλωτών στην καθολική υπηρεσία έφταναν σχεδόν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2020 δεν υπάρχουν διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης