Γιατί δεν θα υπάρξει επίπτωση στην πορεία της Cenergy από την απόφαση του DoC για τα Σωληνουργεία Κορίνθου

Γιατί δεν θα υπάρξει επίπτωση στην πορεία της Cenergy από την απόφαση του DoC για τα Σωληνουργεία Κορίνθου
Η στρατηγική αναδιάρθρωση του προσναταολισμού των Σωληνουργείων και οι νομικές κινήσεις της δίοικησης

Πέραν της νομικής διαχείρισης απέναντι στην απόφαση επανελέγχου του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών ύψους 41% για την περίοδο 2019 -2020, η Cenergy με την αλλαγή κατεύθυνσης της στρατηγικής των Σωληνουργείων Κορίνθου έχει εξασφαλίσει την ελαχιστοποίηση των όποιων επιπτώσεων υπάρξουν τελικά μετά και τα ασφαλιστικά μέτρα, που προς το παρόν θα μπλοκάρουν την εκταμίευση του ποσού των 14 εκατ δολαρίων από τον όμιλο.
Κατ αρχάς η απόφαση αυτή που κατά περίεργο τρόπο ήλθε να επιβαρύνει τα Σωληνουργεία με το μέγιστο ποσοστό του δασμού στο 41% για την περίοδο 19/4/2019 ως 30/4/2020 έναντι του 10% που είχε δρομολογηθεί αρχικά και του σχεδόν πλήρους εκμηδενισμού, όπως έβαινε η διαδικασία μέχρι πριν λίγους μήνες, θα προσβληθεί με έφεση ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ κατά της απόφασης του DoC (Υπουργείο Εμπορίου ΗΠΑ). Παράλληλα η Cenergy συνεχίζει να συνεργάζεται ενεργά με το DoC προκειμένου να ανατρέψει το προσδιορισθέν τελικό περιθώριο δασμού.

Τα ασφαλιστικά μέτρα εξάλλου κατά της απόφασης αποσκοπούν στο να μην επιτρέψουν την εκταμίευση από τον όμιλο του ποσού των 14 εκατ δολ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έφεσης και να προσδιορισθεί τελικά το ποσό, που η Cenergy θα επιχειρήσει να επιτύχει, ως εύλογο και με βάση την εξέλιξη της διαδικασίας, που αίφνης ανετράπη τις τελευταίες ημέρες.

Έγκαιρη αναδιάρθρωση στρατηγικής από τα Σωληνουργεία Κορίνθου

Τα Σωληνουργεία έχουν από την περίοδο της επιβολής των δασμών Trump αναπροσανατολίσει την στρατηγική τους με κατεύθυνση μεγαλύτερη στην ευρωπαϊκή αγορά αλλα και άλλα διεθνή μεγάλα έργα, περιορίζοντας την συμμετοχή στην αμερικανική αγορά σε ποσοστό λίγο υψηλότερο από το 10% της συνολικής τους δραστηριότητας. Πρέπει δε να αναφέρουμε, ότι η άρση των δασμών μετά την συμφωνία Biden - Von der Lyen διευκολύνει τον όποιο σχεδιασμό για την αμερικανική αγορά στην συνέχεια. Έμφαση δίνεται στην πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας και ενδεικτικά αναφέρονται τα τρια τελευταία έργα που χρακτηρίζουν και την πορεία των Σωληνουργείων:

Ανατέθηκε στη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον κλάδο σωλήνων χάλυβά της, από τον ΔΕΣΦΑ, Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σύμβαση για την προμήθεια 163 χλμ. του αγωγού «Δυτική Μακεδονία». Ο αγωγός αυτός θα είναι ο πρώτος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στην Ελλάδα, πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη. Αποτελεί μέρος του European Hydrogen Backbone, της απαιτούμενης υποδομής υδρογόνου της Ευρώπης, για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια.

Ανατέθηκε στη θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου, συμβόλαιο από τον Διαχειριστή Μεταφοράς Αερίου της Πολωνίας, GAZ-SYSTEM SA, που αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Gustorzyn - Wronow στην Πολωνία και περιλαμβάνει 80 χλμ. επενδυμένων σωλήνων χάλυβα 40 ιντσών. Στόχος του έργου είναι η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από το Gustorzyn στο Wronow, ο οποίος θα επιτρέπει τη μεταφορά αυξημένου όγκου αερίου σε οικισμούς της Βαρσοβίας και του Łodz, στο Radom και τα περίχωρα αυτού, καθώς και στις νοτιοανατολικές περιοχές της Πολωνίας

Στην πράσινη ενέργεια ποντάρει η Cenergy, που ήδη έχει στρέψει προς αυτή την κατεύθυνση το ενεργειακό μείγμα της για την μονάδα των Σωληνουργείων
Έτσι η εταιρία σχεδιάζει να συνάψει την πρώτη σύμβαση PPA για την Σωληνουργεία Κορίνθου εντός του 2022, εφόσον και οι προϋποθέσεις είναι ικανές σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ήδη με την διαδικασία των GO2 τα Σωληνουργεία έχουν εισέλθει στην πράσινη ενέργεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρίας:

H Cenergy Holdings S.A. ανακοίνωσε ότι την 8η Φεβρουαρίου 2022, το Υπουργείο Εμπορίου (DoC) των ΗΠΑ δημοσίευσε τα τελικά αποτελέσματα της διοικητικής διαδικασίας επανελέγχου που διεξήγαγε το DoC για την περίοδο αναφοράς από τις 19 Απριλίου 2019 έως τις 30 Απριλίου 2020 ("POR") σε σχέση με μια διαταγή για επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου από την Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα, το DoC καθόρισε για την περίοδο αναφοράς ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ ύψους 41,04% με βάση το σύνολο των διαθέσιμων δυσμενών πραγματικών περιστατικών (AFA) για την υποχρεωτικά συμμετέχουσα εταιρία Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., τον κλάδο σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings.

Παρά τη μακρά διοικητική διαδικασία επανελέγχου, η οποία περιλάμβανε την παροχή εξαιρετικά λεπτομερών συνόλων δεδομένων σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές της Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. για την υπό εξέταση περίοδο αναφοράς, καθώς και όλες τις εύλογες εκτιμήσεις που έγιναν καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 σχετικά με το ύψος, εάν υπάρχει, ενός πιθανού ποσοστού δασμού αντιντάμπινγκ, το DoC καθόρισε ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ.

Η Σωληνουργεία Κορίνθου προτίθεται να ασκήσει έφεση ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ κατά της απόφασης του DoC, ενώ παράλληλα συνεχίζει να συνεργάζεται ενεργά με το DoC προκειμένου να ανατρέψει το προσδιορισθέν τελικό περιθώριο δασμού.

Η Cenergy Holdings θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει ουσιώδης αντίκτυπος στη θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., καθώς η τελευταία ακολουθεί σταθερά μια γεωγραφικά διαφοροποιημένη εμπορική πολιτική και η αγορά των ΗΠΑ δεν αποτελεί επί του παρόντος τη βασικότερη της αγορά. Η πρόσθετη επιβάρυνση στα ετήσια ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα της Cenergy Holdings από την αναδρομική εφαρμογή του ποσοστού δασμού αντινταμπινγκ ευλόγως αναμένεται στο ποσό των 14 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, ποσό το οποίο θεωρείται ως εφάπαξ έκτακτο -μη λειτουργικό.

Η Εταιρία θα ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα για κάθε περαιτέρω εξέλιξη.

Oι εκτιμήσεις των αναλυτών:

Παράλληλα σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Optima τα Ελληνικά Καλώδια αποδίδουν στην Holding Cenergy αξία αποτίμησης 750 εκατ. που αντιστοιχεί σε 4 ευρώ/μετοχή. Αντίστοιχα, τα Σωληνουργεία Κορίνθου αποτιμώνται με ένα EV 215 εκατ. ευρώ, δίδοντας μια αξία στη Holding Cenergy 94 εκατ. που αντιστοιχεί σε 0,5 ευρώ/μετοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης