Τελευταία Νέα

ΛΑΡΚΟ: Οι δύο διαγωνισμοί πώλησης χωρίς τους εργαζομένους μέσα στον Μάρτιο

ΛΑΡΚΟ: Οι δύο διαγωνισμοί πώλησης χωρίς τους εργαζομένους μέσα στον Μάρτιο
Ο Ειδικός Διαχειριστής θα εκκινήσει τη διαδικασία απόλυσης όλων των εργαζομένων -  Οι εργαζόμενοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις με βάση την ισχύουσα νομοθεσία

Με στόχο την προκήρυξη έως τα μέσα Μαρτίου των δυο διαγωνισμών για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων και του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση προχωρεί στη διευθέτηση εκκρεμοτήτων που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του σχεδιασμού της.
Έτσι χθες πέρασε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για αυθαίρετες κατασκευές σε γεωτεμάχια της ΛΑΡΚΟ, παράλληλα παρατείνεται η διάρκεια της Ειδικής Διαχείρισης της εταιρίας ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος, αφενός για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που έχει προκηρυχθεί από την Ειδική Διαχείριση για τη διάθεση των μεταλλείων, αφετέρου για τη συνέχιση της λειτουργίας του συγκροτήματος της Λάρυμνας, μέχρι την ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας που διενεργεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για λογαριασμό του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθεμάτων μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.
Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι καθώς και των μεταλλευτικών δικαιωμάτων έχουν προκριθεί τρία επενδυτικά σχήματα και συγκεκριμένα οι ελληνικές εταιρίες Μυτιληναίος και ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ καθώς και η Commodity and Mining Insight Ireland.
Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις από τη πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και των εργαζομένων οι οποίοι οδηγούνται σε απόλυση προκειμένου οι επόμενες κινήσεις να γίνουν με την εταιρία καθαρή βαρών.

Πως θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί

Υπενθυμίζεται ότι η διπλή διαδικασία πώλησης της ΛΑΡΚΟ ξεκίνησε στις αρχές του 2020, αλλά οι διάφορες εκκρεμότητες, από τα περιβαλλοντικά της εταιρίας ως διάφορες κρίσιμες πλευρές της μίσθωσης καθυστερούσαν τις εξελίξεις. Απαραίτητη προϋπόθεση άλλωστε ήταν και να ξεκαθαρίσει το καθεστώς των εργαζόμενων, προκειμένου οι διαγωνισμοί να περάσουν στη δεύτερη φάση, της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.
Έτσι στις αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους συνδικαλιστές ότι προχωρά στο επόμενο βήμα.
Ο Ειδικός Διαχειριστής
θα εκκινήσει τη διαδικασία απόλυσης όλων των εργαζομένων, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Παράλληλα ως τα μέσα Μαρτίου θα προχωρήσει η διενέργεια των δύο χωριστών διαγωνισμών πώλησης χωρίς τους εργαζόμενους.
Δεδομένου πάντως ότι ο νόμος για την ειδική διαχείριση προβλέπει την παράδοση του εργοστασίου της εταιρίας στο νέο επενδυτή σε κατάσταση λειτουργίας, ένα τμήμα του προσωπικού σημαίνει ότι θα επαναπροσληφθεί , με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Ένα ακόμη πρόβλημα που ακολουθεί τη ΛΑΡΚΟ είναι αυτό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκασε τη χώρα μας σε εφάπαξ πρόστιμο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και σε επιπλέον πρόστιμο ύψους 4,368 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο που η Ελλάδα δεν προχωρά σε ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη βιομηχανία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μόλις κλείσει ο πρώτος διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, για τη μίσθωση του βιομηχανικού συγκροτήματος της Λάρυμνας, τότε θα παύσει να ισχύει και το εξαμηνιαίο πρόστιμο.

www.worldenergynews.rg

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης