Ενέργεια

Γεωργιάδης: Οι μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ δεν οδηγούν σε μείωση τιμών

Γεωργιάδης: Οι μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ δεν οδηγούν σε μείωση τιμών
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα οριζόντια μέτρα τα οποία έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, δεν πρόκειται να βοηθήσουν τους ανθρώπους γιατί οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν

«Δεν σημαίνει ότι μειώνεις τον ΦΠΑ και αυτομάτως μειώνονται οι τιμές στα προϊόντα, ή ότι μειώνεις τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και αυτομάτως μειώνονται οι τιμές στα καύσιμα. Αυτό δεν έχει ισχύσει ποτέ μέχρι σήμερα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφορικά με την αύξηση του πληθωρισμού.

«Αν έχουμε μείωση ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα, είναι βέβαιο ότι η μείωση δεν θα περάσει στις τελικές τιμές. Η οριζόντια μείωση των φόρων ως επίπτωση στις τελικές τιμές στο ράφι έχει σχετική σημασία», είπε ο υπουργός και έφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, διερωτώμενος εάν τότε μειώθηκαν αυτόματα τα προϊόντα κατά 10 μονάδες. «Όχι βέβαια, σημείωσε ο ίδιος, όπως αντίστοιχα όταν ανέβηκε ο ΦΠΑ από το 13% στο 23%, αυξήθηκαν οι τιμές κατά 10 μονάδες; Όχι. Διότι οι επιχειρήσεις έχουν την τάση είτε να πάρουν πάνω τους ένα μέρος της ζημιάς για να μην χάσουν τους πελάτες τους, είτε σε μια ευκολότερη στιγμή να προσπαθήσουν να ρεφάρουν τη ζημιά τους», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οριζόντια μέτρα τα οποία έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, δεν πρόκειται να βοηθήσουν τους ανθρώπους γιατί οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν, ενώ θα θέσουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την οικονομία, γιατί η αύξηση του πληθωρισμού δημιουργεί πίεση στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί αυτομάτως νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης