Ενέργεια

Η πρόταση Σπυράκη για τα διμερή συμβόλαια της βιομηχανίας σε συνδυασμό με το χρηματιστήριο ΑΠΕ

Η πρόταση Σπυράκη για τα διμερή συμβόλαια της βιομηχανίας σε συνδυασμό με το χρηματιστήριο ΑΠΕ
Πρτείνεται η υιοθέτηση ενός σύνθετου μοντέλου αγοράς όπως αυτό που εφαρμόζεται στη Ρουμανία ή την Πολωνία, οι οποίες έχουν βρει ένα συνδυασμό εργαλείων

Υπέρ της άμεσης ενεργοποίησης της δυνατότητας σύναψης διμερών συμβολαίων στην ελληνική αγορά ενέργειας, αλλά και δημιουργίας ανεξάρτητης αγοράς ΑΠΕ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τάχθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη μιλώντας χθες σε ειδική εκδήλωση της Ελληνικής Παραγωγής και της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου για το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία.
Όπως είπε η κ. Σπυράκη τα διμερή συμβόλαια είναι πολύ σπουδαίο εργαλείο για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος το οποίο στην Ευρώπη έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, αφού από 8,2 GW το 2019, το 2021 με διμερή συμβόλαια πουλήθηκαν 12 GW ενέργειας. Πρόκειται για ένα μοντέλο win-win, αφού διασφαλίζει τον επενδυτή των ΑΠΕ που πουλάει γρήγορα και εγγυημένα την ενέργεια που παράγει, ενώ ο αγοραστής δηλαδή η βιομηχανία αγοράζει εγγυημένες ποσότητες σε σταθερές τιμές.

Η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι η ελληνική ενεργειακή αγορά δεν είναι ώριμη και η λειτουργία του target model δεν είναι σε καλό επίπεδο και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Πρότεινε την υιοθέτηση ενός σύνθετου μοντέλου αγοράς όπως αυτό που εφαρμόζεται στη Ρουμανία ή την Πολωνία, οι οποίες έχουν βρει ένα συνδυασμό εργαλείων σε ότι αφορά τη δυνατότητα της βιομηχανίας να αγοράζει ενέργεια. Δίνουν δηλαδή διμερή συμβόλαια και ταυτόχρονα δίνουν στη βιομηχανία τη δυνατότητα να συμμετέχει στις δημοπρασίες και να φτιάξει ένα δικό της χαρτοφυλάκιο ενέργειας.

Τα κίνητρα

Σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της αγοράς, είπε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, στρεβλώσεις και καθυστερήσεις. Για παράδειγμα οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν έχουν κίνητρο να παράσχουν μακροχρόνια συμβόλαια. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα μπορούσε να δημιουργηθεί ανεξάρτητη αγορά ΑΠΕ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και μέσω αυτής θα δοθεί η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβάσεων
μεταξύ παραγωγών και τελικών καταναλωτών, ώστε η βιομηχανία να μην είναι άμεσα εξαρτημένη από τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά επόμενης ημέρας.
Τόνισε δε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί στο υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο για τα διμερή συμβόλαια

Ο εμπλουτισμός των διασυνδέσεων

Ως ένα ακόμη πρόβλημα της ελληνικής ενεργειακής αγοράς η κ. Σπυράκη ανέφερε την απουσία μεγάλων διασυνδέσεων και τόνισε ότι θα πρέπει να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια στον ΑΔΜΗΕ ώστε να προχωρήσει άμεσα σε μεγάλης κλίμακας διασυνδέσεις με την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο, την Κύπρο.
Υπογράμμισε ακόμη ότι για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις μέσω των οποίων μπορεί να στηριχθεί η βιομηχανία μέχρι και 100%.

«Έχουμε τη δυνατότητα να παράσχουμε ενισχύσεις μέχρι 100% με βάση τους νέους κανόνες, ενώ πρέπει να αξιοποιήσουμε και τα νέα εργαλεία όπως τα συμβόλαια επί της διαφοράς» είπε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε ότι είναι επίσης πολύ σημαντική η μερική αναθεώρηση του κανονισμού απαλλαγής ανά κατηγορία που επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση στην Κομισιόν. Πρόκειται κατέληξε για ένα εργαλείο με μεγάλες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης