Τελευταία Νέα

Έκκληση του ΙΕΑ για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία – Οι προτάσεις

Έκκληση του ΙΕΑ για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία – Οι προτάσεις
Η επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα μείωνε τη χρήση φυσικού αερίου κατά έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσα σε ένα χρόνο

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να είναι ένα από τα πολλά μέτρα που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να μειώσει την έκθεσή της στο ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Η έμφαση στην ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί μέρος ενός σχεδίου 10 σημείων που θα μπορούσε να επιτρέψει στην ΕΕ να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά περισσότερο από το 1/3 εντός ενός έτους, εάν εγκριθεί.

Ο IEA διαπίστωσε ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα μείωνε τη χρήση φυσικού αερίου κατά έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσα σε ένα χρόνο. Το 2021, η ΕΕ εισήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ και σχεδόν το 40% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Oι απαραίτητοι στόχοι

Το σχέδιο 10 σημείων του ΙΕΑ για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο περιλαμβάνει μια σειρά από συμπληρωματικές δράσεις που μπορούν να ληφθούν τους επόμενους μήνες και ο συνδυασμός μέτρων «θα είναι συνεπής με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και θα υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική βιωσιμότητα ".

Εκτός από την επιτάχυνση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τα μέτρα περιλαμβάνουν τη μη υπογραφή νέων συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία για να καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη διαφοροποίηση του εφοδιασμού φέτος και μετά.

Περιλαμβάνουν επίσης ενίσχυση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε σπίτια και επιχειρήσεις,  χαλάρωση των «ισχυρών δεσμών» μεταξύ του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και της ασφάλειας ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Η μεγιστοποίηση της παραγωγής ενέργειας από βιοενέργεια και πυρηνική ενέργεια, ένα άλλο μέτρο, θα μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσα σε ένα χρόνο.

«Γρήγορη απεξάρτηση»

Ο διευθυντής του IEA Fatih Birol είπε: «Κανείς δεν τρέφει πια αυταπάτες. Η χρήση των πόρων φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως οικονομικό και πολιτικό όπλο δείχνει ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα για να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα. Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει γρήγορα τον κυρίαρχο ρόλο της Ρωσίας στις ενεργειακές της αγορές και να ενισχύσει τις εναλλακτικές λύσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης