Διεθνή

Στους Ρώσους το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia - Συνεχής ενημέρωση

Στους Ρώσους το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia - Συνεχής ενημέρωση
Αίτημα Αμερικάνου γερουσιαστή για δολοφονία Putin, τρεις απόπειρες κατά του Zelensky
Σχετικά Άρθρα
Με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin να υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο σχέδιο του, εάν δεν καταλάβει όλη την Ουκρανία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron να εκτιμά πως ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα, η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, ιδιαίτερα ύστερα από το συναγερμό που σήμανε με την φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia κατόπιν ρωσικών βομβαρδισμών (το ρωσικό υπ.Άμυνας κάνει λόγο για προβοκάτσια από Ουκρανούς δολιοφθορείς).

Αν και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε κτήριο όπου στεγάζονται εργαζόμενοι του εργοστασίου, έσβησε έγκαιρα και οι αρμόδιες αρχές επιβεβαιώνουν πως δεν παρατηρείται καμία μεταβολή στα επίπεδα της ραδιενέργειας, η ανησυχία για το τι μπορεί να ακολουθήσει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανία γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα.
Άλλωστε, και ενώ βρισκόμαστε στην 9η ημέρα της ρωσικής εισβολής, δεν διαφαίνεται καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την εύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση, καθώς ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να πλήττει με βομβαρδισμούς και να πολιορκεί μεγάλες πόλεις, όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη.
 
Η μόνη αισιόδοξη εξέλιξη σε αυτό το αδιέξοδο είναι η συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, κάτι που θα επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση πόλεων από τους κατοίκους.
Αλλά το χάος στην Ουκρανία όχι μόνο παραμένει αλλά γιγαντώνεται, αν κρίνει κανείς από το αίτημα Αμερικάνου γερουσιαστή για τη δολοφονία του Ρώσου πρόεδρου, Vladimir Putin, από τις τρεις απόπειρες δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky αλλά και από τις φωνές που αρχίζουν να πληθαίνουν σχετικά με το ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποκλείει σενάρια – όπως π.χ. η εμπλοκή του – για να σταματήσει η ρωσική εισβολή.


3455_1.jpg


Yπό πολιορκία Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη – Μάχες στο Μικολάγιφ - Σε κλοιό και η Οδησσός

Αν και οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως όλες οι πόλεις είναι υπό τον έλεγχο τους – με εξαίρεση την Χερσώνα – ο ρωσικός στρατός σφίγγει τον κλοιό τόσο στο Κίεβο όσο και στο Χάρκοβο και στη Μαριούπολη, χωρίς ωστόσο τα τελευταία 24ωρα να έχουν κάνει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο στην προέλαση τους.
Το Κίεβο πέρασε μια σχετικά ήσυχη νύχτα ενώ το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις με Αμερικάνους αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως τα ρωσικά στρατεύματα είναι στις παρυφές της πόλης.
Αλλά και η Μαριούπολη, η οποία τελεί υπό σφοδρό βομβαρδισμό, έχει μείνει χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση με τις τοπικές αρχές να επισημαίνουν πως εάν δεν στείλει το ΝΑΤΟ στρατεύματα, η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει.
Την ίδια στιγμή, στόχος της Ρωσίας φαίνεται πως είναι και η Οδησσός καθώς τις τελευταίες ώρες έχει αυξηθεί η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων, τα οποία την κυκλώνουν.
Ήδη οι κάτοικοι της Οδησσού έχουν αρχίσει να τοποθετούν νάρκες στο παραλιακό μέτωπο και μεταλλικά οδοφράγματα για να εμποδίσουν την κίνηση των πολεμικών αρμάτων.
Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα και πως είναι σε εξέλιξη μάχες σε κάποιες περιοχές της πόλης.
Σημειώνεται πως μετά το Μικολάγιφ, η επόμενη μεγάλη πόλη είναι η Οδησσός.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Αμυντική συμμαχία το ΝΑΤΟ, αλλά είμαστε έτοιμοι 

Σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken.
«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία.
Δεν θέλουμε σύγκρουση.
Αλλά είναι η σύγκρουση φτάσει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι» υπογράμμισε ο Blinken κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Stoltenberg υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί κάθε κράτος μέλος της Συμμαχίας.
«Είμαστε μία αμυντική συμμαχία, που δεν επιθυμεί τον πόλεμο.
Ωστόσο δεν πρέπει να το παρεξηγεί κανείς αυτό.
Θα υπερασπιστούμε κάθε μέλος μας» δήλωσε ο Stoltenberg καταδικάζοντας τις επιθέσεις σε αμάχους και καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της για να δώσει χώρα στη διπλωματία.

Αμερικάνος γερουσιαστής: Σκοτώστε τον Putin

Μέσα σε αυτό το χαοτικό σκηνικό, ο Αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham ζήτησε από «κάποιον στη Ρωσία» να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και να προσφέρει «μια μεγάλη υπηρεσία» στη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο.
«Υπάρχει ένας Βρούτος στη Ρωσία;
Υπάρχει ένας πιο επιτυχημένος συνταγματάρχης Στάουφενμπεργκ στον ρωσικό στρατό;
Ο μόνος τρόπος να τερματιστεί αυτό είναι κάποιος στη Ρωσία να δολοφονήσει αυτόν τον τύπο.
Θα προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα του και στον κόσμο» ανέφερε σε μηνύματα του στο twitter ο Graham.



 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης