Σκρέκας: Δοκιμαστικό στάδιο για το CBAM - Σπυράκη: Ζημιά 197 εκατ - 1,3 δισ την περίοδο 2023 - 2035 από τον ξαφνικό θάνατο δικαιωμάτων

Σκρέκας: Δοκιμαστικό στάδιο για το CBAM - Σπυράκη: Ζημιά 197 εκατ - 1,3 δισ την περίοδο 2023 - 2035 από τον ξαφνικό θάνατο δικαιωμάτων
θέλουμε να αξιολογήσουμε περαιτέρω, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ΣΕΒ το αναθεωρημένο κείμενο της γαλλικής προεδρίας, δήλωσε ο Υπουργός
Σχετικά Άρθρα

Στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στις 17 Μαρτίου θα γίνει η προκαταρκτική συζήτηση για τον νέο μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM), ο οποίος θα καθορίζει έναν «φόρο άνθρακα» στα εισαγόμενα αγαθά που προέρχονται από τρίτες χώρες όπου δεν εφαρμόζονται αυστηροί κλιματικοί κανόνες, όπως στην ΕΕ. Όπως ανέφερε μάλιστα ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σχετικά με τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών για το κλίμα στην ελληνική βιομηχανία, «στο Συμβούλιο θα έχουμε τη δυνατότητα για μια ουσιαστική παρέμβαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εφόσον οι γεωπολιτικές εξελίξεις το επιτρέψουν», πάνω στον μηχανισμό τον οποίο η Ευρώπη θα θέσει σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί «ένα επαρκές δοκιμαστικό στάδιο για την αξιολόγηση του μηχανισμού». Την προηγούμενη Παρασκευή στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων η Γαλλική Προεδρία κοινοποίησε ένα αναθεωρημένο κείμενο, το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, «θέλουμε να αξιολογήσουμε περαιτέρω, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ΣΕΒ».

«Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι αλλά και ιδιαίτερα προσεκτικοί με την πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας, καθώς ενέχει τεχνολογίες και εφοδιαστικές αλυσίδες που ακόμη βρίσκονται σε κατάσταση μελέτης και έρευνας», σημείωσε ο υπουργός.

Το 27% της ΑΠΑ αφορά η διαρροή άνθρακα

Άλλωστε, και τα ευρήματα της μελέτης «Επιπτώσεις της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το Κλίμα στην ελληνική βιομηχανία και οικονομία» που παρουσίασαν ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής κ. Νίκος Βέττας και ο Υπεύθυνος Κλαδικών Μελετών ΙΟΒΕ κ. Γιώργος Μανιάτης, ο κίνδυνος της «διαρροής άνθρακα» για τη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα απειλητικός και αφορά κλάδους που παράγουν το 27% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) της μεταποίησης, ενώ απασχολούν περίπου 57.000 εργαζόμενους (16% της συνολικής απασχόλησης στη μεταποίηση). Πρόκειται για κλάδους με έντονη εξωστρέφεια, υψηλή ένταση κεφαλαίου και υψηλή παραγωγικότητα Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επενδύουν συστηματικά στη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, σε σύγκριση με ανταγωνιστές εκτός Ε.Ε. Ζητούμενο, τόνισε, παραμένει το ρυθμιστικό πλαίσιο να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού στις παγκόσμιες αγορές, ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος «διαρροής άνθρακα», δηλαδή της μεταφοράς επενδύσεων σε χώρες εκτός Ε.Ε. χωρίς ανάλογους κλιματικούς στόχους, λόγω υψηλού κλιματικού κόστους.

Σπυράκη: Κίνδυνος από τον ξαφνικό θάνατο των δωρεάν δικαιωμάτων

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη, σημείωσε ότι το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται ραγδαία και η ΕΕ καλείται να διασφαλίσει την ενεργειακή της αυτονομία, δίχως να ρισκάρει την ανταγωνιστικότητά της. Για το σκοπό αυτό, όπως επεσήμανε, ο “ξαφνικός θάνατος” των δωρεάν δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι αποδεκτός. «Θα κινδυνεύσουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και θα υπονομευθεί η επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.

Με βάση την ισχύουσα πρόταση του CBAM και τις αλλαγές που προτείνονται στην λειτουργία του ΣΕΔΕ, η επιβάρυνση, μόνο για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που χάνονται λόγω της εφαρμογής του, ξεκινά από 197 εκατ. ευρώ το 2023 και κλιμακώνεται σε 1,1 - 1,3 δισ. ευρώ το 2035.

PPAs για στήριξη της βιομηχανίας

Όσον αφορά στις πολιτικές που προωθούνται από την κυβέρνηση, με έμφαση στην βιομηχανία, ο κ. Σκρέκας πρόβαλε τα πράσινα διμερή συμβόλαια. «Δουλεύουμε ώστε να πάρει την έγκριση από την DG Comp o ειδικός μηχανισμός που θα δίνει τη δυνατότητα στη βιομηχανία να απολαμβάνει σταθερές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και πολύ ανταγωνιστικό κόστος. Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επέκταση του ενεργειακού συμψηφισμού και για βιομηχανικές εγκαταστάσεις με απευθείας ηλεκτρική σύνδεση και μάλιστα στην υψηλή τάση καθώς και στην ένταξη των επιχειρήσεων σε ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης, το οποίο θα κινητοποιήσει 1 δισ. ευρώ με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης