Ενέργεια

Αύξηση επιδοτήσεων ρεύματος κατά 50% και 100% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντίστοιχα

Αύξηση επιδοτήσεων ρεύματος κατά 50% και 100% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντίστοιχα
Άνω των 500 εκατ ευρώ το πακέτο επιδοτήσεων του Απριλίου - Χωρίς αλλαγές για το φυσικό αέριο - Τα σενάρια για την βενζίνη
Σχετικά Άρθρα

Επιδοτήσεις αυξημένες κατά 50% για τα νοικοκυριά και διπλάσιες για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τον Μάρτιο περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση των αυξήσεων στο ρεύμα των Απρίλιο.  Η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια από τα 39 ευρώ του Μαρτίου θα φτάσει τον Απρίλιο στα 58-60 ευρώ και των επιχειρήσεων από τα 65 ευρώ η μεγαβατώρα στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα.
Στα επίπεδα του Μαρτίου θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου και τον Απρίλιο κι αυτό γιατί οι καταναλώσεις περιορίζονται λόγω της μειωμένης χρήσης του καυσίμου για θέρμανση.

Το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξημένες τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και καυσίμων "κλείδωσε" χθες σε τηλεδιάσκεψη των συναρμοδίων υπουργών Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ανακοινωθούν σήμερα το πρωϊ από τους υπουργούς, λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού.
Το συνολικό πακέτο που θα διαθέσει η κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις του Απριλίου σε ρεύμα και φυσικό αέριο ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ έναντι 350 εκατ. ευρώ το Μάρτιο, για να καλύψει το μεγάλο άνοιγμα από την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής στα 320 ευρώ η μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις του Μαρτίου από τα 211,75 ευρώ τον Φεβρουάριο.
Το ποσό θα καλυφθεί στο σύνολό του από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ και τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων, ενώ για πρώτη φορά θα συμβάλει και ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) ο οποίος θα κλείσει με πλεόνασμα στο τέλος του έτους.


Στο μοντέλο Ηφαίστου οι επιστροφές στα καύσιμα

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα και τα μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές των καυσίμων, τα οποία σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου θα περιλαμβάνουν εισοδηματικά κριτήρια, πιο διευρυμένα από τα κριτήρια που υπάρχουν για την ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών.
Η κυβέρνηση έχει απορρίψει κάθετα το αίτημα της αγοράς για μείωση του ΦΠΑ ή και οριζόντια έκπτωση επί της τιμής της αντλίας, στοχεύοντας στην μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση των πιο ευάλωτων καταναλωτών.
"Παρεμβαίνοντας στους έμμεσους όρος δημιουργείται σημαντική τρύπα στα δημόσια έσοδα που θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού με πρόσθετη φορολογία" σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σέρτσος σε ανάρτησή του εξηγώντας ότι οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα αποτελούν το 12% των συνολικών εσόδων του κρατικού προυπολογισμού.

Επιπλέον, σημείωσε, ως οριζόντιο μέτρο θα ωφελήσει περισσότερο τους πλουσιότερους που καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη από τους φτωχότερους για τους οποίους η διαφορά θα είναι οριακή.
Δεν είναι βέβαιο πάντως εάν θα ανακοινωθεί σήμερα και ο μηχανισμός επιδότησης της τιμής των καυσίμων. Η αγορά πάντως εκτιμά ότι το πιθανότερο εργαλείο, είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί κατά το μοντέλο του συστήματος Ήφαιστος, μέσω του οποίου διατίθενται οι επιδοτήσεις για καύσιμα θέρμανσης.
Ο καταναλωτής δηλαδή θα πληρώνει στην τιμή αντλίας και η έκπτωση θα πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό εκ των υστέρων, βάσει τις απόδειξης που θα έχει περάσει στην πλατφόρμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης