Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Επέλαση ΒΙΟΧΑΛΚΟ με αναγέννηση Σιδενόρ και κέρδη ρεκόρ - Ισχυρό και το 2022

Επέλαση ΒΙΟΧΑΛΚΟ με αναγέννηση Σιδενόρ και κέρδη ρεκόρ - Ισχυρό και το 2022
Ο όμιλος δεν βλέπει ακόμα επιπτώσεις από την πολεμική εμπλοκή σε σχέση με τις αγορές που δραστηριοποιείται - Πως ανέκαμψε η Σιδενόρ που έκανε την διαφορά
Σχετικά Άρθρα
Σε εντυπωσιακή ανοδική πορεία έχει εισέλθει ο ομιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ που καταγράφει τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην ιστορία του, καθώς το 2021 ανήλθε στα 5,375 δισ αυξημένος κατά 40%. Αντίστοιχα η αύξηση της κερδοφορίας του EBITDA στα 514 εκατ ευρώ κατά 80% επέτρεψε να διαμορφωθεί η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA στο 3,27 έναντι 6 που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Ο καθαρός δανεισμός των εταιριών της Viohalco αυξήθηκε σε 1.684 εκατ. ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2020 1.584 εκατ. ευρώ) πριν από την αναπροσαρμογή βάσει του ΔΠΧΑ 16, λόγω της αύξησης του κεφαλαίου κίνησης και την έκδοση του ομολόγου της ElvalHalcor που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021. Μετά την αναπροσαρμογή βάσει του ΔΠΧΑ 16, ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 1.664 εκατ. ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2020: 1.560 εκατ. ευρώ).

Ο όμιλος δεν βλέπει ακόμα επιπτώσεις από την πολεμική εμπλοκή σε σχέση με τις αγορές που δραστηριοποιείται σύμφωνα με τον κ. Ευσ. Θωμαδάκη, οικονομικό διευθυντή του ομίλου. Η ανάπτυξη της κερδοφορίας του 2021 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην σημαντική ανάκαμψη της Σιδενόρ που το 2021 σημείωσε κύκλο εργασιών 1.068 εκατ. ευρώ έναντι 678 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 109 εκατ. ευρώ (2020: ζημία 25 εκατ. ευρώ).
Τα διαθέσιμα της εταιρίας ανέρχονται σε 503,2 εκατ ευρώ.

Παράλληλα ο όμιλος θα διανείμει για πρώτη φορά μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει για τα τρέχοντα επίπεδα μερισματική απόδοση 2,4%.

Ι.Ι.Στασινόπουλος: Αποτελεσματικό το διαφοροποιημένο μοντέλο

Ο δευθύνων σύβουλος του ομίλου κ. Ιωάννης Ιπποκράτης Στασινόπουλος δήλωσε:
Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν όχι μόνο την αποτελεσματικότητα και την δυναμική του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου μας, αλλά και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση που οφείλεται στις παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

Για το 2021 οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τη χρήση ανήλθαν σε 266 εκατ. ευρώ (2020: 285 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω του επενδυτικού προγράμματος του κλάδου αλουμινίου (που περιλαμβάνει το προηγμένο ψυχρό έλαστρο έξι ράουλων και την αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής), των επενδύσεων στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο και των επενδύσεων για τη βελτίωση υποδομών του κλάδου χάλυβα.

Το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 30% ή 235 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2020, ως επακόλουθο της αύξησης των τιμών μετάλλου και των όγκων πωλήσεων.

Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA (α-EBITDA) διαμορφώθηκε στα 426 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 45% (2020: 294 εκατ. ευρώ).
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 276 εκατ. ευρώ, έναντι 59 εκατ. ευρώ το 2020.

Με την κερδοφορία του 2021 ο όμιλος διαπραγματεύεται στις 3,6 φορές τα κέρδη του 2021 σε επίπεδο προ φόρων. Αν λάβει κανείς υπόψη του την καλή χρονιά που ακολουθεί και την αξία των επιχειρήσεων μετά τις επενδύσεις που έχουν γίνει γίνεται αντιληπτό το υποτιμημένο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται στα τρέχοντα επίπεδα του 1 δισ σε κεφαλαιοποίηση.

Το γύρισμα της Σιδενόρ αντάμοιψε τις μακροχρόνιες επενδύσεις

Η πορεία ενός ελεγχόμενου πληθωρισμού βοηθά τα περιθώρια κέρδους του ομίλου σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη, στον βαθμό που ο πληθωρισμός δεν θα βρεθεί εκτός ελέγχου, στοιχείο που θα λειτουργήσει ανασταλτικά. Παράλληλα οι εξελίξεις στην Ουκρανία έθεσαν εκτός αγοράς μονάδες στον τομέα του χάλυβα, επιτρέποντας με τον "μακάβριο" αυτό τρόπο, την εξομάλυνση περαιτέρω της αγοράς αυτής. Και αυτό γιατί και οι Κινέζοι με την πολιτική μείωσης της έκθεσης των μονάδων τους σε χάλυβα, οδήγησαν σε έναν γενικό εξορθολογισμό των τιμών με αποτέλεσμα η Σιδενόρ να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της στην διεθνή αγορά.

Για τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ το γύρισμα της Σιδενόρ σε κερδοφορία έχει μεγάλη σημασία, γιατί επί χρόνια ήταν το αδύνατο σημείο του και έχει κάνει σημαντικές επενδνύσεις στον κλάδο αυτό την τελυταία 20ετία. Αξίζει να δούμε κάποιες λεπτομέρειες για το 2021.

Ο κλάδος χάλυβα κατέγραψε σταδιακή άνοδο της ζήτησης κατά τη διάρκεια του έτους και διατήρησε την κυρίαρχη θέση του στις αγορές της Ελλάδος, των Βαλκανίων και της Κύπρου. Οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα μείωσης κόστους του προηγούμενου έτους, οδήγησαν σε σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία.
Κατά τη διάρκεια του έτους, η Σιδενόρ έγινε ο πρώτος παραγωγός χάλυβα στην Ελλάδα που έλαβε την περιβαλλοντική δήλωση προϊόντος Environmental Product Declaration (EPD) για τα προϊόντα χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος SD. Η πιστοποίηση αυτή παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος, κρίσιμες για τη βελτίωση της βιωσιμότητας στην παραγωγή. Επιπλέον, οι πρόσφατες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις αναμένεται να προσφέρουν μακροπρόθεσμη στρατηγική αξία, να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του κλάδου, να μειώσουν περαιτέρω τα κόστη και, σταδιακά, να περιορίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των λειτουργιών.

Ταυτόχρονα, ο κλάδος αύξησε σημαντικά τις τιμές, οδηγώντας σε υψηλότερα spread όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Στο εργοστάσιο της Σιδενόρ, τα έργα συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας και η επέκταση των παρεχόμενων προϊόντων οδήγησαν σε σημαντικές νέες πωλήσεις χονδροσύρματος σε νέες αγορές, μεταξύ άλλων σε Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων ειδικών χαλύβων, ενώ οι αυξημένες πωλήσεις σε Μεξικό, ΗΠΑ και Ευρώπη για τον κατασκευαστικό τομέα και τη ναυπηγική οδήγησαν σε αύξηση των πωλήσεων των πλατέων προϊόντων.

Στη Stomana Industry στη Βουλγαρία, ολοκληρώθηκε το έργο αναβάθμισης του ελασματουργείου επιμήκων προϊόντων ειδικού χάλυβα, ενισχύοντας την ποιότητα των ράβδων και αυξάνοντας την ασφάλεια των παραγωγικών λειτουργιών. Στην Dojran Steel, η αντικατάσταση καυσίμου με φυσικό αέριο στον φούρνο αναθέρμανσης έχει μειώσει σημαντικά τα κόστη και έχει βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρίας.

Στον ενεργειακό τομέα σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη ο όμιλος διατηρεί σύμβαση με την ΔΕΗ που του επιτρέπει να μην υστερεί από τους διεθνείς ανταγωνιστές του και αυτή τον καλύπτει για το 2022. Τα σημερινά δεδομένα απομακρύνουν την εκδοχή για την δημιουργία μονάδας φυσικού αερίου, με βάση σχετική άδεια που έχει λάβει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Εξετάζονται πάντως όλες οι στρατηγικές για την διασφάλιση του ενεργειακού κόστους μελλοντικά και η εφαρμογή των PPAs.

Στον κλάδο ακινήτων, η Noval Property συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του 2021.
H εταιρία είναι πιθανό να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέσα στο 2022 και σύμφωνα με την δίοκηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ οι αξίες των ακινήτων της αποτιμώνται σε 350 εκατ - 400 εκ.
Μεταξύ άλλων έργων, ολοκληρώθηκε η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West, ενισχύοντας την αξία των επενδύσεων σε ακίνητα και αυξάνοντας τα έσοδα από μισθώματα για την ΑΕΕΑΠ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2021, η Noval Property απέκτησε (μέσω κοινής εταιρίας με επενδυτική εταιρία ακίνητης περιουσίας) ένα οικόπεδο σε προνομιούχο τοποθεσία στην Αθήνα, όπου θα αναπτυχθεί ένα μεγάλης κλίμακας, φιλικό προς το περιβάλλον συγκρότημα γραφείων.

www.worldenergynews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης